Nyheter Husvagn.se

Avslappnad jul i husvagnen

Husvagn.se 2023-11-13

Julen manar å ena sidan till eftertanke och frid. Samtidigt är det ingen högtid som framkallar en så stor stress vad gäller konsumtion, arrangemang och familjerelationer. Genom att fira jul i lugn och ro i husvagnen med dina närmsta undviker du hets och press och får en chans att njuta av högtiden på ett avslappnat sätt.

Det finns många campingar som håller öppet året om, vilket är perfekt för alla nya och gamla campingentusiaster. Under julen finns det också chans att avsluta den här säsongen med några dagar i husvagnen, som ett härligt alternativ till det klassiska julfirandet. Perfekt för dig som vill komma bort, men som kanske inte är sugen på att lämna landet. 

Undvik alla måsten

Julen innebär stora krav på både dig själv och på omgivningen – allt ifrån mat till städning och konsumtion. De höga förväntningarna från samhälle och omgivning drabbar därmed dig såväl ekonomiskt som rent ångestmässigt. Att koppla på husvagnen och bege sig iväg ett par dagar är ett enkelt sätt att undvika alla måsten och krav. Tillsammans med dina närmsta firar du en jul fri från stress samtidigt som du fyller på ditt energiförråd inför resterande mörka vintermånader. Vintercamping är dessutom större än vad många tror – det finns i nuläget runt 270 campingar som har öppet året runt om i landet som har öppet även under vintern.

Läs också: Tips på campingar som har öppet året runt


Julmiddag i husvagnen 

Att fira jul i husvagn behöver nödvändigtvis inte betyda att man hoppar över jul och julmys helt och hållet. Istället är det stressen och pressen att behöva fixa och köpa i stor skala som undviks. Många föredrar att äta julmiddagen i stillhet i sin husvagn. Att avnjuta en julmiddag med sina närmsta och med ett snöglittrande vintertäcke utanför husvagnsfönstret är det få saker som slår! Köttbullar, skinka och Janssons frestelse är klassiker på julbordet och i många servicehus är det enkelt att tillaga dessa.

Fira jul på en camping.


Boka julbord i restaurangen

Vissa campingområden erbjuder också gemensamt julfirande i sina lokaler. De kan också erbjuda julbord eller jullunch på områdets camping i november och december. Börja med glögg och pepparkakor, avjut ett klassisk julbord och runda av med läckerheter från dessertbordet. Många julbord blir snabbt fullbokade - så se till att boka en plats så fort som möjligt! Ibland finns det även möjlighet att köpa med sig maten till husvagnen. 


Moderna husvagnar klarar vintern

Moderna husvagnar och husbilar blir allt mer välisolerade och håller ofta samma standard som en stuga. För att inte frysa när det är kallt utomhus ska du förbereda dig på rätt sätt. Packa ner varma kläder som underställ, varma strumpor och jobba gärna med lager-på-lagerprincipen. Det kan även vara bra att ta med varmare täcken, värmedyna eller installera golvvärme i husvagnen. Kommer det mycket snö är det också bra att ta med extra gasoltuber, snöskyffel, borste för snön, ficklampa och extra batterier.

Läs också: Vintercampa med husvagn – bästa tipsen


Välj campingplats efter läge eller aktivitet

Det finns många campingar som håller öppet året runt, inklusive runt jul och nyår. Alla erbjuder dock inte julfirande i klassisk form, men kanske bjuder på pepparkakor, julmusik och julpynt. Då kanske du istället väljer campingplats beroende på läget eller aktiviteter som ligger i närheten. Väljer du en camping i någon av Sveriges mellersta eller norraste delar kommer du nästan garanterat att kunna njuta av ett mysigt vinterlandskap. Vill du åka skidor finns det  campingar som ligger nära stora skidorter eller populära längdskidspår. Här kanske skoter och pimpelviske också lockar? Har du en favoritcamping som du besöker varje sommar kan denna vara trevlig att besöka även i vinterskrud, särskilt om de har ett brett utbud av trevliga aktiviteter. Många campingar ligger nära fina promenadslingor och andra natursköna områden, vilket är perfekt om du vill packa ner varm choklad i en termos, snöra på dig vandringskängorna och upptäcka nya stigar. Vill du ge dig själv en massage i julklapp finns det många anläggningar med mysiga spaanläggningar.


Tips på campingar med julbord och julfirande

Det finns många campingar som ställer till med lite extra julmys under julen och helgerna innan med julbord, julshower och särskilda boendepaket. Med julpynt och julbelysning går det lätt att få till en äkta julstämning. Vi ger dig några förslag på campingar som erbjuder julfirande, julbord och jullunch.

Hafsten Resort, Uddevalla

Hafsten resort.
Strax utanför Uddevalla i den vackra bohuslänska skärgården hittar du femstjärniga  Hafsten Resort, som håller öppet året om. De har flera paket att välja mellan för dig som vill ha lite julstämning i husvagnen.

Helgen vecka 48 och vecka 49 under 2023 kan du boka deras julpaket och tillbringa några dagar i en av deras stugor, i egen husvagn eller husbil. De erbjuder ett traditionellt julbord i den julpyntade Restaurang Corallen med levande musikunderhållning och tänd brasa. Du kan även njuta av en heldag i deras Gym & Wellness med minispa, bastu, bubbelbad, havsbastu, badtunna och massage.

Destination Apelviken, Varberg

Destination Apelviken.
Destination Apelviken är en femstjärnig camping belägen intill havet i Varberg. Detta är en riktig sommarfavorit, som också lockar under julen. På deras restaurang Solviken erbjuder de julbord med klassiska rätter som sill, köttbullar, korv, skinka, Janssons frestelse och julkryddade revben över glödande kol.

Julbordet serveras torsdag till lördag under perioden 23/11 till 16/12 2023. Julbordet serveras sittande med fyra serveringar.

Kronocamping, Lidköping

Kronocamping Lidköping
Kronocamping är en lyxig och femstjärnig camping som ligger vackert vid Vänern i Lidköping. De lockar med campingliv och aktiviteter året om vilket gör att du kan fira julledigheten här.

På campingens restaurang Sjökanten kan ni njuta av ett traditionellt julbord/jullunch i mysiga miljöer. Julbordet och jullunchen börjar med glögg, pepparkaka och julmusik på uteserveringen.

Julbordet serveras flera lördagar och torsdagar i november och december med start 24 november 2023. Jullunchen serveras 6, 7, 8, 13, 14, 15, 18, 19, och 20 december 2023. De erbjuder dessutom catering av utvalda rätter, minsta beställning är 20 personer.

Lagunen Camping & Stugor, Strömstad
Lagunen Camping & Stugor ligger i en mysig miljö med närhet till både Koster och Strömstad.

På campingen får du en fantastisk julstämning i en idyllisk skärgårdsmiljö. Följ med båten ut till Furholmen och njut av ett klassiskt julbord i sjöbodarna. Strömstads egen trubadur Fredrik Lundqvist står för underhållningen med julsånger och bohusvisor.

I paketet ingår julbord på ön Furuholmen och båtbiljetter – boendekostnad varierar beroende på om du bor i husvagn, husbil eller hyr en stuga. Julbordspaketet kan bokas 1, 2, 8, 9, 15 och 16 december 2023.

Saltviks Camping, Grebbestad

Saltviks Camping
Saltviks Camping är en familjär anläggning utanför Grebbestad intill naturreservatet Tjurpannan. Här bor du året om med husvagn, husbil och tält. Det går också att hyra stuga och villavagn för den som kommer utan eget fritidsfordon.

Campingen erbjuder ett klassiskt hemlagat julbord på Bistro Tjurpannan vid fyra tillfällen i december. Julbordet serveras 1, 2, 8 och 9 december 2023. På scen kommer Beatrice Lindh Dillon att vara.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.