Nyheter Husvagn.se

Avslappnad jul i husvagnen

Husvagn.se 2021-11-16

Julen manar å ena sidan till eftertanke och frid. Samtidigt är det ingen högtid som framkallar en så stor stress vad gäller konsumtion, arrangemang och familjerelationer. Genom att fira jul i lugn och ro i husvagnen med dina närmsta undviker du hets och press och får en chans att njuta av högtiden på ett avslappnat sätt.

Sedan coronapandemins intåg har allt fler upptäckt charmen med svensk sommar och campinglivet. Nya siffror från SCB/Tillväxtverket visar en rekordstark avslutning av sommarkvartalet juni till augusti för de svenska campingplatserna. Jämfört med 2020 ökade antalet gästnätter med 20 procent under denna period. Men campinglivet behöver inte ta slut bara för att sommaren har övergått till höst och vinter! Det är många campingar som håller öppet året om, vilket är perfekt för alla nya och gamla campingentusiaster. Under julen finns det också chans att avsluta den här säsongen med några dagar i husvagnen, som ett härligt alternativ till det klassiska julfirandet. Perfekt för dig som vill komma bort, men som kanske inte är sugen på att lämna landet. 

Undvik alla måsten

”Så har det alltid varit, vi har alltid haft matjessill och skinka”. Julen innebär stora krav på både sig själv och på sin omgivning – allt ifrån mat till städning och konsumtion. Men med höga krav på dyra julklappar kommer ofta också en stor ångest. Trots ekonomiskt tuffa tider handlar vi som aldrig förr – varje svensk handlar julklappar för 5000-7000 enligt Psykologiguiden. De höga förväntningarna från samhälle och omgivning drabbar därmed dig såväl ekonomiskt som rent ångestmässigt. Att koppla på husvagnen och bege sig iväg ett par dagar är ett enkelt sätt att undvika alla måsten och krav. Tillsammans med dina närmsta firar du en jul fri från stress samtidigt som du fyller på ditt energiförråd inför resterande mörka vintermånader. Vintercamping är dessutom större än vad många tror – det finns i nuläget runt 150 campingar som har öppet året runt om i landet som har öppet även under vintern.

Läs också: Tips på campingar som har öppet året runt


Julmiddag i husvagnen

Att fira jul i husvagn behöver nödvändigtvis inte betyda att man hoppar över jul och julmys helt och hållet. Istället är det stressen och pressen att behöva fixa och köpa i stor skala som undviks. Köttbullar, skinka och Janssons frestelse är klassiker på julbordet och i många servicehus är det enkelt att tillaga dessa. Vissa campingområden erbjuder också gemensamt julfirande i sina lokaler om detta är av intresse. Många föredrar dock att äta julmiddagen i stillhet i sin husvagn. Att avnjuta en julmiddag med sina närmsta och med ett snöglittrande vintertäcke utanför husvagnsfönstret är det få saker som slår!


Moderna husvagnar klarar vintern

Moderna husvagnar och husbilar blir allt mer välisolerade och håller ofta samma standard som en stuga. För att inte frysa när det är kallt utomhus ska du förbereda dig på rätt sätt. Packa ner varma kläder som underställ, varma strumpor och jobba gärna med lager-på-lagerprincipen. Det kan även vara bra att ta med varmare täcken, värmedyna eller installera golvvärme i husvagnen. Kommer det mycket snö är det också bra att ta med extra gasoltuber, snöskyffel, borste för snön, ficklampa och extra batterier.

Läs också: Vintercampa med husvagn – bästa tipsen


Välj campingplats efter läge eller aktivitet

Det finns många campingar som håller öppet året runt, inklusive runt jul och nyår. Alla erbjuder dock inte julfirande i klassisk form, men kanske bjuder på pepparkakor, julmusik och julpynt. Då kanske du istället väljer campingplats beroende på läget eller aktiviteter som ligger i närheten. Väljer du en camping i någon av Sveriges mellersta eller norraste delar kommer du nästan garanterat att kunna njuta av ett mysigt vinterlandskap. Vill du åka skidor finns det campingar som ligger nära stora skidorter eller populära längdskidspår. Här kanske skoter och pimpelviske också lockar? Har du en favoritcamping som du besöker varje sommar kan denna vara trevlig att besöka även i vinterskrud, särskilt om de har ett brett utbud av trevliga aktiviteter. Många campingar ligger nära fina promenadslingor och andra natursköna områden, vilket är perfekt om du vill packa ner varm choklad i en termos, snöra på dig vandringskängorna och upptäcka nya stigar. Vill du ge dig själv en massage i julklapp finns det många anläggningar med mysiga spaanläggningar.


Tips på campingar med julbord och julfirande

Det finns många campingar som ställer till med lite extra julmys under julen och helgerna innan med julbord, julshower och särskilda boendepaket. Med julpynt och julbelysning går det lätt att få till en äkta julstämning. Vi ger dig några förslag på campingar som erbjuder julfirande, julbord och jullunch.

Hafsten Resort, Uddevalla

Strax utanför Uddevalla i den vackra bohuslänska skärgården hittar du femstjärniga  Hafsten Resort, som håller öppet året om. De har flera paket att välja mellan för dig som vill ha lite julstämning i husvagnen.

Helgen vecka 48 och vecka 49 kan du boka deras julpaket och tillbringa några dagar i en av deras stugor, i egen husvagn eller husbil. De erbjuder ett traditionellt julbord i den julpyntade Restaurang Corallen med levande musikunderhållning. Du kan även njuta av en heldag i deras Gym & Wellness med minispa, bastu, bubbelbad, havsbastu, badtunna och massage. Vill du ha lite mer aktivitet kan du boka deras höghöjdsbana.

Vill du fira julafton på Hafstens Resort har det ett bra erbjudande. Du kan förboka Hafstens julmatslåda och få det bästa från deras traditionella julbord som du kan njuta av i husvagnen. Du har fri entré till havsbastun och kan boka tid i deras mini-spa. Campingen bjuder på glögg och pepparkakor i restaurangen hela helgen.

First Camp

First Camp har 55 campingar där flera av dem också har öppet året runt. Vill du fira julen eller unna dig julstämning inför julafton finns det flera möjligheter. Några anläggningar erbjuder jullunch, adventsbrunch och julbord med julshow.

Mora Parken är en av anläggningarna som erbjuder extra mycket mysstämning under december månad. De dukar upp jullunch, julbord med julshow under flera datum och adventsbrunch. Dessutom har de stor fokus på skidor och har Vasaloppsgaranti med snögaranti.

Destination Apelviken, Varberg

Apelviken är en femstjärnig camping belägen intill havet i Varberg. Detta är en riktig sommarfavorit, som också lockar under julen. Förra året hade de premiär för julbord utöver det vanliga och här serveras klassiska rätter som sill, köttbullar, korv, skinka och Janssons frestelse. Julbordet serveras torsdag till lördag under perioden 25/11 till 18/12. På grund av coronapandemin serveras julbordet sittande med fyra serveringar och inte som buffé, vilket var mycket uppskattat förra året. Du kan boka julbord och camping under två nätter som ett paket.

Ursand Resort & Camping, Vänersborg

Ursand Resort & Camping är en femstjärnig camping som lockar med campingliv året om. De låter dig tjuvstarta julen genom att erbjuda ett klassiskt julbord under fem kvällar i november och december. Kvällarna är fullspäckade med fartfylld underhållning. Du kan kombinera julbordet med spa eller boende i stuga.

Kronocamping Lidköping, Lidköping

Kronocamping Lidköping ligger vid ett unikt läge vid Vänern och är en femstjärnig camping som omtyckt och öppen året om. Flera datum i november och december erbjuder dem både julbord och jullunch i en mysig miljö på Restaurang Sjökanten. Det går även att beställa julmaten som takeaway.

Fler nyheter