Nyheter Husvagn.se

Camping i fjällen nära skidbackar och skidåkning

Husvagn.se 2023-12-15

Ska du att åka skidor i vinter och funderar på vilket boende du ska ha? Ett bra alternativ till dyra hotell och skidstugor och är att välja en camping som erbjuder stuga nära skidorter. Vi tipsar dig om campingar med stuguthyrning som ligger nära populära skidorter i Sverige.

Kombinera camping med skidåkning.Även om sommaren är högsäsong för campingarna finns det många anläggningar som håller öppet året om. Vill du åka skidor i vinter och är sugen på att hyra stuga på en camping nära Åre, Sälen, Idre, Vemdalen eller någon av Sveriges andra mest populära skidorter? Det går utmärkt!

Både camping och skidor

Det finns nästan inget roligare än att åka på skidsemester, att sicksacka ned för backarna och få avnjuta en variation av god mat, after skis och varm choklad. Genom att boka en stuga på en camping får du uppleva både campinglivet och den fartfyllda skidbacken! Under vintern är det inte bara mysigt utan praktiskt att campa då många campingplatser ligger i anslutning till anläggningar för olika vintersporter. Vissa anläggningar har till och med en egen campingdel, så att du har riktigt nära skidbacken på morgonen.

Kombinera camping med skidåkning.Genom att bo på en camping nära skidåkning kombinerar du skidor med härlig campingupplevelse. 

Billigare än att bo på hotell eller stuga

Det finns flera anledningar till att hellre bo i en campingstuga på en camping än på skidanläggningens hotell, lägenheter eller egna stugor. Framförallt är det mycket billigare! Standarden är ofta lägre men det går att hitta fullt utrustade stugor med kök, toalett och dusch också. Gillar du charmen med att bo lite enklare så är detta ett mycket charmigt och trevligt boendealternativ på skidsemestern!

Då är bästa tiden att åka skidor

Skidsäsongen håller på mellan november och ända fram till maj beroende på hur långt norrut i Sverige du är. Skidorternas mest bokade perioder brukar ligga runt barnens skollov – jullovet, sportlovet och ibland också påsklovet. Ett knep för att komma undan billigare är att boka skidsemestern mellan de stora loven, då det också är mindre folk i backarna.

Skidsäsongen pågår mellan november och maj.

Tips på campingplatser nära skidorterna:

Hos oss kan du hyra stuga på camping och vi har ett stort utbud av svenska campingplatser att välja mellan. Här får du tips på campingplatser som ligger i skidorter eller nära skidbacken.

Camping nära Ski Sunne i Värmland

Sunne Camping och Sommarland ligger mitt i Värmland ynka nio kilometer från Ski Sunne. Campingen har öppet året om och är populärt för dig som vill åka skidor med möjlighet att hyra campingstuga. Stugan är trevligt inredd med två sovrum, fullt utrustat kök, badrum med toalett och dusch och wifi. Ski Sunne är en mindre skidanläggning som erbjuder utförsåkning, skidskola och skiduthyrning. De har nio pister för alla typer av skidåkare, även om den är särskilt populär bland nybörjare och barnfamiljer.

Läs också: Vi besöker Sunne Camping och Sommarland

Camping nära Hovfjället i Värmland

Camping 45 är en familjevänlig campingplats som är belägen bara en mil ifrån Hovfjällets skidområde i Värmland. Campingen har flera mysiga vinterbonade stugor med längdskidspår strax utanför dörren. Det finns campingstugor för upp till sex personer. Hovfjället är en familjefavorit och här väntar vacker natur, snösäkra backar, omväxlande längdskidspår, skidskola, skiduthyrning, hundspann och badhus. Tack vare sitt läge i Värmland är det nära även för dig som bor i södra Sverige.

Camping nära Flottsbro Friluftsområde i Stockholm

Stockholm Swecamp Flottsbro ligger bara 15 kilometer från Stockholm City och erbjuder en helårsöppen anläggning som på vintrarna innebär bland annat alpin skidåkning. Campingen har vinterbonade stugor med 2-6 bäddar och flera av dem är modernt inredda med WC, dusch, matlagningsmöjligheter och en liten altan. Du kan hyra både skidor och snowboard och skidanläggningen har fem nedfarter och tre liftar. Här trivs vuxen som barn bra!

Camping nära Mössebergs slalombacke i Falköping

Mössebergs Camping och Stugby i Falköping ligger bara 200 meter från Mössebergs slalombacke och är en camping som har öppet året runt. Campingen har 18 stugor med självhushåll med 4-8 bäddar, alla modernt inredda och utsikt över Falbygden. Falköping Alpin är en av Västsveriges bästa skidanläggningar och passar perfekt för barnfamiljer. De har fyra nedfarter med olika svårighetsgrader och alla har elbelysning.

Småland Camping nära Isaberg i Småland 

Isaberg Mountain Resort ligger nära sydsveriges största skidanläggning Isaberg som ligger i Hestra i Småland. Campingen har en mysig stugby där du kan välja stugor från 36 kvadratmeter till 157 kvadratmeter. Alla stugor är fullt utrustade och nyrenoverade och du kan även välja bekvämlighetsnivå och boka med självhushåll eller full hotellservice. Skidanläggningen har 12 välpreparerade pister i olika svårighetsgrader och åtta liftar med bland annat en 6-personers sittlift hela vägen upp till toppen.

Camping nära Åre i Jämtland

Åre Camping ligger några minuter från Åres skidsystem Björnen och Åre By och är en familjeägd anläggning, som har öppet året om. Campingen har fem olika stugor med plats för två till fyra personer i varje. Det sägs att Åre står för hela Skandinaviens bästa skidåkning och att det är Sveriges enda skidort av internationell klass. Åre har Sveriges högsta fallhöjd och längsta nedfarter och här väntar tre olika skidområden med fler än 100 nedfarter och 40 liftar. Här finns roliga aktiviteter och evenemang både i och utanför backarna.

Camping nära Funäsfjället i Härjedalen

Tännäskröket camping ligger i nära anslutning till de två bergen Mellankröket och Hemkröket i Funäsfjällen. I deras stugby bor du i nybyggda och arkitektritade fjällhus som är välutrustade och inredda med inspiration av naturen. Husen ligger i närheten av alla bekvämligheter och aktiviteter. Fjällanläggningen bjuder på skidåkning både på längden och tvären, fiske och skoter. Vill du köra alpinåkning kan du välja mellan 17 nedfarter och för barn och nybörjare finns det skidskola.

Vitbergsbacken i Västerbotten

Skellefteå Camping ligger vid Vitbergsbacken i Västerbotten och bara på campingområdet kan du hitta skidspår i världsklass. Den fyrstjärniga campingen har stugor i olika storlekar från två upp till åtta bäddar med och utan vatten. Vitbergsbacken har två liftar, två nedfarter, barnbacke och en fun-park med hopp och rails. Vid foten av backen finns även pulkabacka för familjemedlemmar som hellre fördrar detta.

Bjursås skidcenter och camping i Dalarna

Bjursås Camping ligger mitt i Dalarna nära Borlänge och erbjuder inte bara skidåkning för hela familjen utan också ett av Sveriges bästa snowboardland. Du kan välja mellan tre olika stugkategorier där den största har plats för upp till sju personer. Den största stugan har utsikt över sjön och är utrustad med kök, två sovrum, braskamin och bastu – och dessutom Ski in/ski out-läge precis intill. Skidanläggningen har över 40 år på nacken och här finns skidåkning som passar hela familjen. Det finns ett 20-tal nedfarter med backar för både nybörjare och vana åkare och 10 liftar varav två är sittliftar.

Camping nära Vemdalen i Härjedalen

Vemdalens Camping ligger i Härjedalen endast 10 minuters bilresa från både Björnrikes och Vemdalsskalets skidanläggningar. Campingen håller öppet året om och är en naturskön campingplats belägen vid foten av Vemdalsfjället. I anslutningen till campingen ligger Vemdalens skoterklubb som håller lederna välpreparerade. Vemdalen är en snösäker och naturskön skidort och ett perfekt skidresmål för barnfamiljen. Här väntar både utförsåkning, längdskidspår, skidskola, skiduthyrning, barnklubb och skotersafari. Totalt i de fyra olika skidområdena finns det 30 pister, 51 backar och stort spårsystem för längdfärdsåkning. Björnrike är lite mer barnvänligt medan Vemdalsskalet passar dig som vill ha lite mer utmanande skidåkning.

Camping nära Kläppen i Sälen i Dalarna

Kläppens camping ligger 400 meter från den första liften i Kläppensystemet i Sälen. På campingen kan du bo i en campingstugorna eller egen husbil eller husvagn. På Sveriges största familjeägda skidanläggning och den sjätte största här finns skidåkning för alla typer av skidåkare. Här trivs framförallt barnfamiljer riktigt bra och det finns fyra nedfarter i fyra olika väderstreck, 37 pister och 21 liftar. Skogen skyddar dig mot både vind och kyla. Skidanläggningen har skidskola, längdåkning och tre olika snowparks.

Camping nära Stötens skidanläggning i Sälen i Dalarna

Stöten Camping ligger nära Sälen bästa skidanläggning Stötens skidanläggning. Sälen är vida känt att passa särskilt bra för barnfamiljer där allt finns tillgängligt. Bor du i campingstuga gör du det precis vid älven med utsikt över det vackra fjället. Flera av stugorna har egen altan och grill men du kan också välja att bo i mindre stuga intill servicehuset. Skidanläggningen har Sälenfjällens högsta fallhöjdsmeter och en av Sveriges bästa pister. Här finns också Dalarnas längsta nedfart där familjens yngsta åker säkert med andra nybörjare. Förutom utförsåkning kan du åka längdskidor.

Camping nära Romme Alpin i Dalarna

First Camp Mellsta – Borlänge är en camping 20 kilometer från Romme Alpin, som erbjuder skidåkning som i fjällen men på nära avstånd. Campingen ligger vid kanten av den slingrande Dalälven och har öppet året om. På vintern finns en egen snökanon och möjlighet att åka längdåkning i motionsspåren. Här bor du i stuga som finns i olika standard och karaktär – både självhushållsstugor med kök och badrum och enklare campingstugor. Skidanläggningen Romme Alpin ligger strax utanför Borlänge i södra Dalarna och här finns 33 nedfarter från toppar i alla väderstreck och 13 olika liftar. Det finns alpin upplevelse för alla nivåer och skidskola för alla åldrar.

Camping nära Kungsberget i Gästrikland

Medskogssjöns Camping ligger cirka 20 kilometer från skidanläggningen Kungsberget, belägen mellan Ockelbo och Sandviken. Campingen ligger i en naturskön miljö nära havet men samtidigt nära till allt. Du kan bo bekvämt i stuga utrustad med kokplatta och kylskåp, men toalett och dusch finns däremot i servicehus som ligger på bekvämt avstånd. Kungsberget ingår i Branäskoncernen och har 24 pister, 14 liftar och upp till 1700 meter långa åk. Dessutom flera snowparker, barnområde och skidskola för alla åldrar.

Camping nära Dundret i Gällivare

Gällivare Camping ligger fem minuters bilväg från skidanläggningen Dundret en mil sydväst om Gällivare. Campingen har flera campingstugor utrustade med kök, wc och dusch. Det finns även möjlighet att bo på vandrarhem. Du kan även bo i husvagn på Dundrets egen camping om du önskar ett boendealternativ med skidliften bara några minuter bort. Dundret har nio olika pister med varierande svårighetsgrad och sex olika liftar. Det finns skidskola för både barn och vuxen och längdspår för dig som vill åka längdskidor.

Tips på campingplatser nära skidorterna – husvagnsplatser:

Det finns även campingar nära skidorterna som endast erbjuder boende i husvagn eller husbil. Här får du tips på några av de mest populära campingarna.

Camping nära Branäs i Värmland

Branäs Fritidscenter Camping är en campingplats i Branäs i norra Värmland som ligger endast 400 meter från skidbackarna. På campingen finns 96 campingplatser för husvagn med tillgång till el och ett fullt utrustat servicehus. Campingen har inte några stugor så önskar du bo lite mer bekvämt rekommenderas något av Branäs andra boendealternativ. Branäs är en relativt sydligt belägna vinterpärla och en barnvänlig skidort med både skidskola och gratis aktiviteter för barn. Det finns även möjlighet att hyra skidutrustning med gratis utkörning. Det finns 33 pister och 26 liftar och vill du hellre åka längdskidor är detta också möjligt längs det 28 kilometer långa skidspåret.

Camping nära Idre Fjäll och Fjätervålens skidanläggning i Dalarna

Idre Fjäll Camping ligger i Dalarna norr om Sälen vid Idre Fjäll som är en av de skidorter som öppnar tidigast på säsongen. Skidorten lockar med det finaste ljuset och här finns allt samlat på ett och samma ställe.

På den nya och moderna campingen Renen på Idre Fjäll Camping bor du med bästa ski in-ski out-läge och en vacker vy över det svenska och norska fjällen. Här bor du med husbilen eller husvagnen på stora platser och kan ta del av det nybyggda och fullt utrustade servicehuset. Vill du bo mer modernt hänvisar vi till skidanläggningens andra boendealternativ – antingen på Pernilla Wiberg Hotel, lägenhet eller stugområde.

I Idre Fjäll finns skidåkning i fyra väderstreck, backar för skidåkare i alla nivåer, snowpark, skidskola och skiduthyrning. Välj mellan 41 olika pister och 24 olika liftar. Önskar du åka längdskidor finns det flera mil skidspår.

En annan skidanläggning i området är Fjätervålens skidanläggning som är Dalarnas högsta skidbacke och toppen i Idrefjällen. Anläggningen har  ställplatser precis vid fjällets fot, för dig som åker hit med husbil. Skidanläggningen har 18 nedfarter i olika svårighetsgrader och fyra liftar. Du har möjlighet att delta i skidskola. Vill du åka längdskidor finns ett 48 kilometer långt längdskidspår.

Camping nära Björkliden i Lappland

Björklidens Camping är en camping som tillhör Björklidens skidanläggning nära Riksgränsen i Lappland. Campingen ligger centralt nära liftsystemet och består av 100 husvagnsplatser och servicehus. Vill du hellre bo i stuga ligger stugbyn Kappås i anslutning till Hotell Fjället, Restaurang Lapporten och Bar Rallaren. Björklidens skidanläggning har Sveriges tredje högsta fallhöjd, massor av natursnö och Skandinaviens kanske vackraste utsikt. Här trivs både nybörjare och vana skidåkare utmärkt. Anläggningen har fem liftar och ett 8000 meter långt liftsystem, 23 olika pister och åtta offpistområden att njuta av. Du kan både hyra skidutrustning och gå på skidskola.

Camping nära Riksgränsen i Lappland

Riksgränsen Camping är en camping som tillhör Riksgränsen skidort, som är Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort. Campingen ligger vackert intill sjön Vassijaure med utsikt över skidanläggningen och här kan du bo med husbil eller husvagn. Det finns cirka 130 husvagnsplatser och en välutrustat servicehus. Dock ingen möjlighet att bo i stuga, men däremot vandrarhem, lägenhetshotell och hotell. Riksgränsens skidutbud är fantastiskt och skidorten har blivit framröstad till Sveriges bästa offpistberg och bästa toppturområde. Här blir du ordentligt bortskämd när det kommer till natursnö, varierad skidåkningsterräng i både pist och offpist. Du kan dessutom åka både längd- och turåkning.

Camping nära Orsa Grönklitt i Dalarna

Grönklitts Camping ligger på skidanläggningen Orsa Grönklitt i Dalarna. På campingen finns 76 elplatser för husvagn och i servicebyggnaden finns dusch, wc, kök och torkrum. Campingen ligger i anslutning till liftsystemet och 200 meter bort hittar du spårcentral för längdskidåkning. Vill du lite mer bekvämt utanför campingen har skidanläggningen lägenhet, vandrarhem och stuga. Orsa Grönklitt har något för alla! Här finns 22 alpina nedfarter med vacker utsikt över naturen och 130 kilometer längdsskidspår genom en orörd vildmark. Du kan hyra skidor och det finns skidskola för dig som behöver öva lite innan det är dags att ge sig ut i backen.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.