Nyheter Husvagn.se

Vildmarksvägen med husvagn - tips & sevärdheter

Husvagn.se 2021-06-18

En av de vackraste vägsträckorna i Sverige är Vildmarksvägen, den tar dig över Stekenjokks-platån mellan Lappland och Jämtland och är 50 mil lång från start till mål. Att få uppleva Vildmarksvägen med husvagn är något alldeles magiskt. Vi skickade därför iväg ett team från Husvagn.se, här är deras berättelse!

Campingresa runt Vildmarksvägen, reportage.

Dag 1

Vi lämnade hemmahamnen utanför Fjällbacka imorse den 2:a juni. Huvudmålet med resan är Vildmarksvägen och alla sevärdheter längs den. Vill man åka hela sträckan är det möjligt mellan 6:e juni till 15:e oktober, resterande del av året är sträckningen över Stekenjokk avstängd på grund av mycket stora snömängder. Första övernattningen på vår resa blev  Sollerön vid Siljan med Gesundaberget i bakgrunden. Givetvis blev det ett uppfriskande dopp när vi installerat oss.

Tips & sevärdheter i området: 

Reser du med barn eller barnbarn? Vid Gesundaberget ligger Tomteland - ett måste för alla barnfamiljer.

Campingresa runt Vildmarksvägen, reportage.

Dag 2

Vi lämnade Sollerön för att ta oss till Östersund, Frösön. Passerade kulturbygderna Mora och Orsa, som vi besökt tidigare. Efter Orsa var det mycket skog längs Inlandsvägen, E45. Väl framme valde vi att stanna till på  First Camp Frösön-Östersund.

Tips & sevärdheter i området:

Vi tog en cykeltur till Frösö kyrka, en perfekt halvdagstur. Här vilar en av Sveriges främsta tonsättare, Wilhelm Peterson-Berger. Kyrkan har en gedigen historia och man tror att den började byggas i slutet av 1100-talet.

Campingresa runt Vildmarksvägen, reportage.

Dag 3 

Vi stannade en dag till i Östersund. Cyklade till flygplatsen och besökte ViIlhelm Pettersson Bergers bostad, Sommarhagen. Vi tog även en tur till Skidskyttestadion där det var full aktivitet. Sedan avslutade vi med ett centrumbesök i Östersund, Badhusparken och lite shopping.

Dag 4 

Målet för denna dag var Vilhelmina, via Strömsund, Hoting och Dorotea. En fin sträcka men större naturupplevelser väntar förhoppningsvis längre fram. Vi checkade in på  Kolgårdens camping, Vilhelmina. Vi hade blivit rekommenderade detta ställe av folk vi mött under resan.

Kolgårdens camping.

Tips och sevärdheter i området:

I Dorotea finns Husvagnsmuseet, tyvärr var det stängt när vi åkte förbi på grund av coronapandemin. Här kan du annars upptäcka hur campinglivet förändrats de senaste 50 åren. En riktig nostalgitripp med campingoveraller, plastartiklar och givetvis charmiga husvagnar.

Dag 5 

Vi stannade ytterligare en dag på Kolgårdens camping, här trivdes vi bra. Vi cyklade cirka 5 kilometer in till Vilhelmina centrum via Strandleden, för att fira nationaldagen med ett kondisbesök. Efter fikat besökte vi Kyrkstaden och statyn över Lapp-Lisa, som också fanns i centrum.

Lapplisa.

Dag 6

Inatt kom regnet och sommarvärmen försvann. Vi körde vidare mot Saxnäs, cirka 9 mil från Vilhelmina. Strax innan vi var framme låg Trappstegsforsen. Lätt att stanna till och fotografera. Fungerar även att fricampa där. Sedan åkte vi vidare till  Saxnäs fjällcamping, där vi ställde upp husvagnen.

Tips och sevärdheter i området:

Vi tog bilen cirka 2 mil till Fatmomakke, en plats med stor betydelse för det samiska kulturarvet. Vi visste att det var grusväg i 5 kilometer, och valde därför att inte ha med vagnen. Väl framme blev vi överraskade av platsens omfattning. Fatmomakke kyrkstad har anor sedan 1700-talet.

Fatmomakke

Dag 7

Förväntansfulla startar vi dagens resa mot Stekenjokk. Känslan av fjällnatur blir större ju närmare målet vi kommer. Klimpfjäll ligger strax innan där resan upp på fjället börjar. Vi krypkör för att inte missa något utmed vägen. Här ser vi renar på fjället som betar. Väl framme vid Stekenjokksplatån var det gott om plats.

Stekejokk.

Stekenjokksplatån

Tips och sevärdheter i området:

Här kan man inte göra så mycket annat än att bara koppla av. Efter lite lunch tog vi en fin cykeltur längs vägen. En härlig känsla att få njuta av fjällnaturen på cykel. Väl tillbaka till vagnen satte vi oss ner och bara njöt av utsikten och det fina vädret. Läste en bok och slappnade av. Vi ville inte lämna denna plats, så vi valde att övernatta tillsammans med 14 andra ekipage. Fantastiskt att få se solen gå ned bakom fjällen klockan 22.45.

Dag 8 

Fram på förmiddagen lämnade vi platån. Ännu en dag i solsken, så vi tog det mycket lugnt över kalfjället. Vi stannade till vid Ankarede, som liksom Fatmomakke är en samisk kyrkby. Vi var glada att vi inte fick något möte på denna sju kilometer smala väg. Dagens mål var Gäddede, där vi ställde upp vagnen på Gäddede camping. Fint läge och öppen restaurang, men i servicehusen har tiden stått stilla.

Tips och sevärdheter i området:

Efter lite vila var det dags att upptäcka Hällingåsfallet, 20 kilometer på grusväg. Glada att vi inte hade vagnen bakom oss. Men resan var verkligen värt besväret. Fallet visade sig vara mycket mäktigare än vad vi hade trott. Vi hade blivit rekommenderade att köra ända upp till övre parkeringen.

Hällingåsfallet

Dag 9 

Vi lämnade Gäddede för att ta oss tillbaka till Strömsund, en vacker resväg, där vi startade Vildmarksvägen för några dagar sedan. Vi stannande en natt på  Strömsunds Camping och kan nu summera vår resa.

Tips och sevärdheter i området:

Vi besökte Hembygdsgården och jätten Jorm. Beppe Wolgersutställningen som vi hade hoppats få se öppnar efter midsommar.

Jätten Jorm.

Summering av Vildmarksvägen 2021

Så var vi då i mål med vår resa. Det har varit mycket prat om mygg på radion som invaderar vissa områden runt Vildmarksvägen. Kanske hade vi tur, men mygg har vi i princip inte haft några problem med alls under resan. Det var endast en kväll i Vilhelmina kl 20.00 som vi drog oss undan.

Gällande frågan vilket håll man ska åka Vildmarksvägen? Vi tror helt enkelt inte att det spelar någon större roll, det viktiga är att få uppleva den.

Vildmarksvägen kan vi verkligen rekommendera som en naturupplevelse. Om det är möjligt, ha inte för bråttom. Som pensionärer så har vi kunnat unna oss att ta det lugnt och haft extra god tid på oss. Så har du möjlighet, koppla av och få med dig hela upplevelsen av denna förtrollande väg.

Husvagnen är parkerad - nu blir det välförtjänt vila både för den och oss!


Campinghälsningar
Stefan & Lisbeth för Husvagn.se

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.