Nyheter Husvagn.se

Husvagn och hastighet – så fort får du köra

Husvagn.se 2021-09-20

Har du precis köpt husvagn och vet du hur fort du får köra med den? Här går vi igenom allt du kan behöva veta när det kommer till hastighet på vägarna.

Regler för maximal hastighet för husvagn - detta gäller.

Som nybliven husvagnsägare kan det vara svårt att ha koll på alla regler som gäller när du är ute på vägarna och kör. Det är en del trafikregler som kan skilja mot vad du vanligtvis är van vid. Hastighetsgränsen är en sådan viktig regel som är bra att ha koll på och här är det inte alltid den markerade hastigheten på trafikskylten som gäller. Därför går vi igenom vad som gäller angående hastighet och hur fort du får köra.

Ta reda på husvagnens och bilens vikt

För att få veta hur fort du får köra måste du ha koll på både husvagnens och bilens vikt, något du kan se på registreringsbeviset. Du bör också ta reda på om husvagnen är bromsad eller obromsad.

Så fort får en husvagn köra

När det kommer till hur fort du får köra med en husvagn finns det två hastighetsgränser att ta hänsyn till. Den ena är på 80 kilometer i timmen och den andra är på 40 kilometer i timmen. Vad som gäller beror på om husvagnen är bromsad eller obromsad och hur stor vikten är jämfört med bilens vikt.

80 kilometer i timmen – detta gäller

När du kopplar en personbil till en bromsad husvagn är den högst tillåtna hastigheten i Sverige 80 kilometer i timmen. Samma hastighet gäller också om husvagnen är obromsad och har en totalvikt på högst 750 kilo och totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller om husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt. Kör du till exempel på en motorväg som har en hastighetsbegränsning på 110 kilometer i timmen får du alltså inte köra snabbare än i 80.

40 kilometer i timmen – detta gäller

Den maximala hastigheten är 40 kilometer i timmen när du kopplar en obromsad husvagn med totalvikt på högst 750 kilo och totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt. Samma hastighetsbegränsning gäller när du kopplar en obromsad husvagn med en totalvikt på högst 750 kilo och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.

Vad händer om jag kör för fort?

Följer du inte de rekommenderade hastighetsbegränsningarna för din husvagn riskerar du böter. Bötesbeloppet beror vilken väg du kör på och hur fort du har kört. Förutom böter eller indraget körkort riskerar du både dig själv och dina medtrafikanter om du kör över den tillåtna hastighetsgränsen.

Andra länder kan ha andra regler

Ska du åka utomlands med husvagnen? Då kan andra hastighetsbegränsningar gälla. Kolla upp vad som gäller i det specifika landet då maxhastigheten kan skilja mellan 80 och 120 kilometer i timmen.  

Ta gärna hjälp av Transportstyrelsens släpvagnskalkylator

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.