Nyheter Husvagn.se

Konsten att välja rätt förtält

Madelene Kristensson 2014-05-21

Här njuter man av härliga middagar tillsammans med sällskapet, slår barndomsvännen i brädspel och myser med en bra bok under regniga dagar. Ett förtält kompletterar husvagnen och lyfter campingsemestern. Det finns stora och små, enkla och komplicerade, röda och blå. Hur väljer man då rätt förtält? Husvagn.se hjälper dig fram genom förtältsdjungeln! 

Bildkälla Eib

Sommar eller vinter?

En bra start är att komma i underfund med vad man vill få ut av förtältet - vilka behov man har under semestern. Kommer ni resa runt mycket och behöver ett tält som är lätt och snabbt att montera eller stannar ni längre på ett ställe och vill ha ett större tält som kräver mer tid och vana. Årstiden man väljer att campingsemestra är också en faktor när det kommer till att välja tält. Det finns både sommar- och vintertält, varav sommartält används i allmänhet mellan påsk och höst medan vintertälten är konstruerade med avseende på möjligt snöfall och extrem kyla. Det finns även helårstält för de som önskar spendera större delen av, eller hela, året i husvagn. Helårstältet är i sig mer stabilt och utvecklat än ett vanligt förtält. Läs vår köpguide över förtält till husvagn här.

Material och storlek

Förtält kommer i alla möjliga storlekar och material. Det europeiska standarddjupets utgångspunkt är 2,5 meter. För långtidscampare eller barnfamiljer som kräver stort utrymme finner man tält med djup upp till 3,5 meter. Vilket material man väljer beror helt på hur klimatet ser ut där man spenderar sin campingsemester. Det finns polyester som är slitstarkt, lätt och andas utmärkt, plast som är grövre och lättrengörligt samt akryl som är kraftigt och andas bra. Sedan finns det självfallet kombinationer och blandningar av de olika materialen som tillsammans skapar det ultimata förtältet för just dig! Ett bra förtält har ventilation och eventuellt myggnät. Extra viktigt är det med ventilation om tältet består av plast. Ventilationen förhindrar kondensering samt överhettning och kan komma att bli en räddare i nöden.

A-måttet

Vi på Husvagn.se rekommenderar att man själv mäter A-måttet på sin husvagn innan man köper förtält. Måtten för flera husvagnar kan man oftast hitta hos återförsäljare men det är alltid bra att mäta en gång för mycket än för lite! A-måttet mäts från marken, genom hela skenan där man fäster förtältet, ned till marken igen. Vet man måttet - passar tältet. När man mäter ska husvagnen stå rätt och på helt horisontell mark. Det underlättar att vara två personer samt använda sig av ett långt rullmåttband eller ett snöre. Planerar man att lägga ett trägolv eller liknande i förtältet är det golvets yta som representerar "marken".

Bildkälla Tältvärlden.se

Skötsel av förtält

När förtältet är inköpt och semesterveckorna närmar sig är det viktigt att veta hur man bevarar och förvarar sitt tält. Genom att impregnera tältet skyddar man bättre mot fukt och smuts. Innan man impregnerar ett nytt förtält är det viktigt att dammsuga materialet medan ett äldre förtält kräver en omfattande rengöring. Stå utomhus och välj en mulen dag eller stå i skymundan för solen då solljus tenderar att ge en ojämn torkning. Är tältets glidlås tröga fungerar det urgamla knepet med stearin eller silikonstift. Se till att borsta av pollen och damm med jämna mellanrum för att minska risken att det rinner ned över duken vid regnigt väder. Rengör även tältet regelbundet - oavsett vilket material rekommenderas att tvätta med ljummet vatten. 

Förvaring

Semestern är slut och husvagn med förtält har gjort sitt för säsongen. Hur ska man då förvara tältet bäst för att kunna återanvända det utan överraskningar nästa gång? Innan man packar ned tältet är det ytterst viktigt att se över att det är helt torrt. Är tyget fuktigt riskerar det att drabbas av orubblig mögel. Se även till att förtältet är helt och rent innan nedpackning. Förvara tältet i ett utrymme med bra ventilation där det är svalt och torrt. Genom att packa fönsterfolie och sidopaneler för sig kan dessa material besparas längre - gör man inte detta finns det risk för att blixtlås skaver och ger avtryck.

Fler nyheter