Nyheter Husvagn.se

Stort intresse för camping sommaren 2021

Husbil.se 2021-05-21

Förra årets corona-kris banade vägen för nya semestermöjligheter och många valde att upptäcka Sverige med husvagn. Enligt statistik från branschorganisationen SCR Svensk Camping kommer vi att välja camping även sommaren 2021.

Stort intresse för camping sommaren 2021.

Trots att 2020 blev ett utmanande år klarade sig Sveriges campingplatser bättre än andra inom svensk turism. Innan pandemin lamslog oss pekade statistiken fortsatt uppåt för campingplatserna och experterna spådde en riktigt bra sommar för Sveriges campingplatser. Även om de svenska campingplatserna klarade 2020 bättre än många andra turistbranscher, var utfallet sämre än 2019. Men experter ser ljust på den nya stundande säsongen.

- Intresset för camping och utomhussemestern fortsätter att öka och vi har ett bokningsläge som på många håll är bättre än rekordåret 2019. Vi ser också att allt fler bokar tidigare och planerar för en semester i Sverige i år, säger Peter Jansson, tillförordnad vd för SCR Svensk Camping, i ett pressmeddelande.

Trend att semestra i Sverige

Följer du trenden är det alltså på en camping eller ett stugboende du ska spendera sommaren. Att campa är ett säkert sätt att resa på nu under pandemin eftersom du har kontroll på ditt boende när du bor i husvagn och även tar dig dit med eget fordon. Du har dessutom möjlighet att vistas mycket utomhus och campingplatserna erbjuder fina semesterlägen och har nära till populära upplevelser. Att ta husvagnen för att upptäcka Sverige är både smidigt, flexibelt och prisvärt. Köp- och säljsajten Traderas senaste siffror kring sålda varor jämfört med samma period föregående period talar också för att camping har ökat. Antal sålda varor i kategorin camping och hiking har ökat med 30 procent.

Då trenden visar att campingintresset fortsätter att öka har flera campinganläggningar valt att investera trots pandemi. First Camp har till exempel investerat 130 miljoner under 2021 på både nuvarande och nya anläggningar. Enligt First Camp har även husvagnsförsäljningen ökat i år. Börje Svärdström, riksordförande för Caravan Club, att sett en trend de senaste två åren att yngre köper sin första husvagn.

Husvagn – populäraste campingformen

Att semestra med husvagn är svenskarnas mest populäraste boendeform, där husbil, tält och stuga är de andra alternativen. Över 70 procent av campinggästerna bor enligt SCR Svensk Camping i husvagn. Dock minskade antal gästnätter i husvagn förra året jämfört med 2019, däremot ökade husbilsnätterna.

Tror på fler internationella gäster

Enligt siffror från SCR Svensk Camping brukar 25 procent av gästnätterna komma från internationella gäster. Men coronapandemin medförde stängda gränser vilket gjorde att campingbranschen tappade 75 procent av de internationella gästerna jämfört med 2019. I samband med att fler blir vaccinerade mot covid-19 och att Europa börjar att öppna upp igen förbereder sig SCR Svensk Camping marknadsaktiviteter i Norge, Nederländerna och Tyskland. Enligt Peter Jansson, vd på SCR Svensk Camping, ser dem fram emot att gästerna ska hitta tillbaka redan denna sommar.

Ska du köpa husvagn – se våra bäst tips!

Köpa husvagn  se återförsäljare

Se campingplatser i Sverige 

Köpguider - saker att köpa till din husvagn

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.