Nyheter Husvagn.se

Ska du köpa husvagn? Tips på vägen

Husvagn.se 2020-10-20

Funderar ni på att köpa husvagn? Det tycker vi låter jättekul! Sverige har otroligt många campingar och en fantastisk natur. Med en husvagn är det fritt fram att utforska vårt avlånga land på egen hand, i din takt.

Vi kommer i denna artikel ge dig lite tips på vägen inför ett husvagnsköp.

Hur bestämmer jag vilken modell som passar mig?

- Vart vill ni resa och när på året? - inom Sverige eller utomlands? Vagnar tillverkade här i Norden är anpassade efter våra klimat och kan användas året om. Vill ni mest resa i solen är det kanske inte nödvändigt att ha en vagn som är anpassad för alla årstider.

- Hur många är ni som ska resa? Antal bäddar påverkar vilken typ av modell som lämpar sig bäst för er.

- Vilken utrustning är viktigt för mig? Gå igenom era krav och önskemål för en husvagn så ni har detta klart för er när ni börjar leta. Är ni ett mindre sällskap kanske man inte behöver lika stort förvaringsutrymme? Är ni matintresserade? Då är kanske köksutrustningen viktigt för er.

- Känner ni någon som har husvagn? Ställ frågor! Ta redan på så mycket ni kan om modeller och utrustning.

- Vad får det kosta? Se över er budget sett till era önskemål. Vad kan vi kompromissa om?

- Hur tungt släp får din bil dra? Se över bilens fordonsregister. Detta behöver ni ha koll på för att undvika dyra (och tråkiga) böter under semestern.

- Var förvarar jag den under vintern? En husvagn klarar inte av att stå ute en hel vinter. Se till att ni har ett torrt förvaringsställe för er vagn för att undvika fuktskador. Via nätet kan ni se om det finns någon lämplig plats i närheten av vart ni bor.

När ni gått igenom dessa punkter så återstår egentligen bara själva köpet. Är det din första vagn kan det vara praktiskt att köpa hos en auktoriserad handlare, detta då det kan vara svårt att avgöra om en husvagn är i bra skick eller inte. En handlare har ett brett utbud samt stor kunskap och kan därför hjälpa dig i ditt val. En annan fördel är att du får garantier - uppstår något fel så har du till exempel 36 månaders reklamationsrätt. Köper du privat får du stå för eventuella fel själv då köplagen inte gäller mellan privatpersoner, endast näringsidkare och konsument.

Vi hoppas att denna guide kan vara till hjälp i er resa efter drömhusvagnen. Och kom ihåg; ställ frågor, gör din research och ha kul! 

Fler nyheter