Nyheter Husvagn.se

Stora fördelar med uppblåsbart husvagnstält

Husvagn.se 2017-10-05

Monteringen av traditionella förtält till husvagn kan vara både krånglig och tidsödande. Men med ett modernt lufttält går det snabbt och enkelt.

Klassiska husvagnstält har funnits länge men nu är de på väg att konkurreras ut av de moderna, uppblåsbara tälten. De är ganska nya på marknaden men har ändå gjort succé inom campingsfären. De klassiska har ett intrikat system av pinnar – som ska byggas ihop till stativ eller ställning. Förutom att alla delar ska hamna på rätt plats ska sedan själva tältduken krånglas på stommen och allt ska förankras säkert i marken.

Bra att förnya utrustningen

Det gamla husvagnstältet må vara robust och nostalgiskt, men kanske är det dags att inse – nu har det gjort sitt! När de lappade och lagade hålen blir fler och fler och de svarta mögelprickarna sprider sig över tyget är det troligen så. Det finns en djungel av olika varianter av tält till husvagnar och du kan välja antal fönster, placering av dessa och hur stort tältet ska vara. De nya lufttälten är smidiga men samstidigt rymliga.

Praktisk konstruktion

Glöm alla skeva tältpinnar och krångel med den alltid för snålt tilltagna tältduken. De nya uppblåsbara tälten har ett koncept som är genialt på många sätt. De kan monteras på så kort tid som 10-15 minuter och det går ännu snabbare att släppa ut luften och ta ner dem. Särskilt bra kan de vara för den som önskar byta campingplats ofta. Är man kvar på samma ställe står ju tältet kvar på sin plats hela sommaren och då är kanske inte monteringsbesväret en så stor fråga.

Hur går det till?

Detaljerna kan variera mellan olika tillverkare men principen är följande: Veva ut markisen enligt anvisningar och lägg gärna en matta under tältet så att det inte blir smutsigt. Markisens stödben ska fällas ner och tältduken placeras sedan i skenan. Med en slangförsedd handpump blåses lufttuberna upp. (Lugn – du behöver inte fylla upp hela tältet med luft, som när man blåser upp badleksaker till barn!) Luften ger en hjälp på traven och med ett par enkla rörelser vecklar du sedan ut tältet. Fäst med markpinnar och spänn stormlinor för bättre stabilitet.

Flera fördelar

Ett uppblåsbart tält är alltså både tidsbesparande, enkelt och praktiskt. Vissa modeller är rundade i ytterprofilen och detta gör det extra lätt för regnvatten att rinna av. Den följsamma formen motverkar dessutom att vinden rycker tag i tältduken, som för det mesta är av polyester. Det finns olika modeller och märken och vi kan rekommendera att du kikar runt innan du bestämmer dig. Ta dig tid att hitta ett tält som du känner dig bekväm med och som passar till just din husvagnsmodell.  

Här finns en video från Elmia Husvagn Husbil där Holiday Fritid AB visar hur man gör för att montera deras lufttält.

Fler nyheter