Nyheter Husvagn.se

Maten som räddar sommaren – vi tipsar om bra campingmat!

Husvagn.se 2023-07-06

Få saker förknippas väl så starkt med campingsemestern som grillen. Inte bara blir det gott – det tillagas också utomhus där det är gott om plats och lätt att umgås. Men vilka recept och maträtter finns det mer som lämpar sig bra för campinglivet? Vi ger dig tips på några!

Många är överens om att campingmat ska vara enkelt och smidigt. Men det behöver ju inte nödvändigtvis innebära burkmat eller samma maträtter dag efter dag. Idag finns det ett stort utbud av härliga recept som varken är krångliga, tar tid eller behöver särskilt många ingredienser.

Grillad halloumi med sommarprimörer

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. Idag tillverkas den även av get- och komjölk och den speciella gummiaktiga karaktären har blivit mäkta populär på senare år. Den speciella konsistensen fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskils. Osten har hög proteinhalt och kan både stekas och grillas då den inte smälter utan istället får en krispig yta. Grillar du med galler bör du inte skära osten i för små bitar då den lätt kan ramla igenom. Halloumi kan du servera antingen som ett komplement till övrig mat, eller ensam tillsammans med rostade grönsaker och en god sommarsalsa.

Snabblagad campingmat med gnocchi och halloumi

Ta fram en stekpanna och häll i lite olja, lägg ned gnocchi och halloumi som du delat i tärningar. Lägg gärna med färsk sparris och stek allt tillsammans. Stek cirka 10 minuter eller tills dina gnocchi fått fin färg. När du börjar bli klar, lägg ned hackad paprika och delade körsbärstomater. En riktigt god sommarlunch eller middag på mindre än en kvart är nu klar att njuta. Om du vill kan du byta ut sparrisen mot goda gröna sojabönor.

Recept för 2 personer:
1 paket gnocchi
1 paket halloumi
1 bunt med sparris
1/2 paprika
1/2 ask körsbärstomater
Olja
Salt
Peppar

Korv med potatissallad – en klassiker!

Grillat är godast – det tycker i alla fall många campingentusiaster ute i sommarsverige. Att variera det man slänger på grillen kan däremot vara lite svårt. Stora köttbitar, grönsaker eller spett är givetvis gott, men det är inte alltid man har lust eller ork till att lägga tid på maten. Då är korv ett utmärkt alternativ! Korv finns i många olika varianter och går snabbt och enkelt att grilla. Kombinera kryddiga chorizos med smakrik vegetarisk quorn-korv och smala korvar åt småbarnen för att ge alla något de gillar. Servera med krämig potatissallad, grillad färsk lök och något gott att dricka och du har en snabb måltid som varken kräver stor ansträngning eller orsakar massa disk.

Köttbullar med en twist

Är man trött på grillmaten finns det flera enkla – men goda – recept som ofta kan tillagas inne i husvagnen- eller husbilen. Svenska köttbullar är kända i hela världen, och äts ofta även till i vardagslivet hemmavid. Det behöver däremot inte innebära att det är tråkigt att servera köttbullar även på campingsemestern. För köttbullar är gott och uppskattas ofta av barnen. Dessutom går det att variera köttbullarna och krydda till smakerna rejält. Smaksätter du med vitlök, paprika och persilja får du exempelvis spanska köttbullar. Servera i tomatsås och du får en mättande måltid som passar såväl som lunch som till kvällsmat. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.