Nyheter Husvagn.se

Vänj din hund vid husvagnslivet

Husvagn.se 2017-10-26

På husvagnssemestern vill man ju ha med sig hunden. Men är det första gången den åker med kan det vara klokt att vänja den vid den nya miljön – i god tid innan avresa.

De flesta hundar är av naturen godtrogna och litar blint på sin ägare. Men trots detta finns det stora fördelar med att vänja hunden stegvis innan man åker iväg på semester. Dels minskar risken för missförstånd och konflikter och dels blir beteendet normaliserat. Ifall både ägare och hund kan koppla av kan husvagnssemestern bli ett ömsesidigt nöje. Förutom själva uppfostringsmomentet finns också regler och säkerhetsbestämmelser som du som ägare måste följa.

 
Hunden ska åka säkert
 

Som de flesta är medvetna om finns det två stora risker som man bör undvika gällande hund i bil. 1) att ha hunden lös i bilen och 2) att missbedöma temperaturen i kupén. För husvagn gäller att hunden ska färdas i bilen och den ska vara säkrad för att färden ska vara laglig. Antingen med hundbälte eller i bur / bagageutrymme med bilgaller. Det är lätt att tänka att ”det är bara en liten hund” men om man ser till hur mycket vikten ökar vid en eventuell kollision så är det skrämmande!

 
Dessa beräkningar har gjorts av NTF i Skåne för att illustrera viktförändringen vid en krock:
 

Krockvikt 50 km/h

Krockvikt 90 km/h

Liten hund (t ex pomeranian) 2 kg

80 kg

256 kg

Stor hund (t ex schäfer) 30 kg

1 200 kg

3 840 kg

 
För varm kupé - en livsfara
 

På sommaren eller när solen ligger på kan värmen inne i kupén stiga mycket snabbt. Hundar får inte lämnas ensamma i mer än 3 timmar och detta gäller för en parkerad bil. I fall kupéns temperatur kan förväntas överstiga 25 grader får du inte lämna hunden överhuvudtaget. Varje år drabbas ett antal hundar av värmeslag och dödsfall inträffar till följd av detta. Förutom att det är plågsamt för hunden ökar luftfuktigheten då den hässjar – vilket ökar på värmens effekt inne i kupén. Stanna bilen minst var sjätte timme under färd och se till att hunden får vatten. 

 
Så vänjer du hunden
 

Ifall hunden är ovan med husvagnar gäller det att skapa positiva associationer och låta den vänja sig vid den nya miljön. Gå in i husvagnen och lägg gärna in tuggben och godis vilket får hunden att tänka positivt. Är det fråga om en valp kan det bli aktuellt att göra samma procedur med buren i bilen. Är hunden avslappnad och kopplar samman bilen och husvagnen med vila och lugn kommer semestern bli harmonisk.

Det är dock viktigt att inte stressa, utan introduktionen måste få ta tid. Hunden måste också lära sig att vara ensam i husvagnen under kortare stunder. Det kan vara problematiskt eftersom väggarna är tunna och ljud tränger in. När hundar blir osäkra vill de gärna skälla och detta vaktbeteende måste man måste jobba med – för att inte störa grannarna. Om det olika tricks för att undvika skall och ett är att ha en skål med godis framme. Så fort någon rör sig utanför husvagnen får hunden en godbit och på så sätt fokuserar den på godis i stället för att vakta.

 
Viktiga kom-ihåg-punkter
 
  • Hunden ska sitta säkert i bilen – i bälte eller hundbur
  • Lämna inte hunden ensam i fordonet längre tid än 3 timmar
  • Se till att det finns skugga och bra ventilation
  • Temperaturen i kupén får inte överstiga +25°C eller understiga -5°C
  • Stanna och rasta hunden ofta. Erbjud vatten och aktivera gärna.
  • Bind aldrig fast hunden i husvagnen eller bilen!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.