Nyheter Husvagn.se

Trafikverkets nationella provdag

Emelie Johansson 2014-04-30

Nu kan du med B-körkort ta chansen att göra ett körprov som ger dig utökad behörighet för tyngre fordon. Du som redan har ett B-körkort behöver inte krångla till det med massvis av körlektioner för att kunna köra tyngre fordon och släp efter bilen. På lördag, den 10e maj erbjuder Trafikverket alla att utöka sitt B-körkort till B-69.


Foto: Transportstyrelsen


På lördag den 10e maj är det alltså dags för en nationell provdag som anordnas av Trafikverket. 35 utvalda orter erbjuder körkortsinnehavare av B-körkort att genomgå ett prov för utökad B-behörighet.

Med utökad B-behörighet har du som körkortsinnehavare tillåtelse att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt överstiger 3,5 ton men totalvikten får inte väga mer än 4,25 ton.

Körprovet innebär alltså en utmärkt chans för dig som privatperson att uppdatera ditt körkort och på så vis få tillgång till att köra tyngre husvagnar och släp.

Trafikverket har gjort en satsning där de valt att utöka personalstyrkan med 40 nyrekryterade trafikinspektörer, allt för att körproverna ska rulla på så smidigt som möjligt.

Priset för utökad B-behörighet är 800 kronor. Efter klockan 18:00 på vardagar och helger är avgiften 1040 kronor. Den som vill kan även boka körprov för B-körkort och utökad B vid samma tillfälle mot en liten högre avgift, då genomförs provet i två delar där den ena delen fungerar som en vanlig uppkörning med bil medan den andra delen består av en uppkörning med tillkopplat släp.

Under semestertiderna brukar många körskolor få in allt fler bokningar så se till att vara ute i god tid om du planerar att boka ett körprov. Tänk även på att du behöver fotografera dig hos Trafikverket.

Foto: Kerstin Ericsson

http://www.trafikverket.se/Pressrum/Forarprovsstat...

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.