Nyheter Husvagn.se

Ta en paus på vägen – vi ger dig Sveriges bästa rastplatser!

Husvagn.se 2018-06-27

Trötthet bakom ratten kan vara lika farligt som rattonykterhet. Därför är det viktigt att det finns bra rastplatser som bilister kan stanna till på vid längre körningar. Nu har Motormännen inventerat och bedömt drygt 250 rastplatser runt om i landet. Vilken är egentligen bäst – och varför måste bra rastplatser finnas?

Som husbils- eller husvagnsägare är man ofta ute på längre turer. Och även om det i båda fallen finns möjlighet att vila i sitt fritidsfordon kan det vara skönt, och rent av behövligt, att stanna till vid en rastplats då och då. Ett bra och fräscht rastställe ser till att trötta bilister får den paus de behöver – och att trafiksäkerheten höjs avsevärt.

Kan vara lika farligt som rattonykterhet

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter med ungefär 100 000 medlemmar. Det är också Motormännen som nu inventerat och bedömt drygt 250 rastplatser i vårt avlånga land för att ta reda på vilken rastplats som är bäst. I varje län har den bästa rastplatsen utsetts vad gäller tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Vikten av en bra och fräsch rastplats som bilister kan stanna vid betonas av Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen:

”Det är viktigt att det finns bra och fräscha ställen för bilister att rasta på vid längre körningar. Trötthet bakom ratten kan faktiskt vara lika farligt som rattonykterhet”

Säkerhet, toaletter, lekutrustning – det har man bedömt

I sin bedömning har Motormännen tagit hänsyn till ett antal olika saker. Parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning har samtliga granskats och kontrollerats. Dessutom har man även undersökt skötsel, städning och hygien på respektive rastplats. Men hur kan du egentligen se om just den rastplatsen du besöker är en av landets bästa? Under försommaren satte Motormännen upp skyltar med texten ”Länets bästa rastplats” på 20 rastplatser runt om i landet. Därför kan du vara säker på att rastplatsen håller hög kvalitet och att du får en välbehövlig paus.

Här är bästa rastplatserna i respektive län (enligt Motormännen)

Blekinge: Senoren

Dalarna: Långsjön

Gotland: Ringkorset

Gävleborg: Ångersjön

Halland: Susedalen (E6/E20 norrut)

Jämtland: Gimån

Jönköping: Nässjöbyn

Kalmar: Långsjön

Kronoberg: Fräjen

Norrbotten: Jävre

Skåne: Ekerödsrasten

Stockholm och Uppsala: Torsberget

Södermanland: Nyköpingsbro (E4 norrut)

Värmland: Morokulien

Västerbotten: Vojmån

Västernorrland: Borgsjö

Västmanland: Högsjön

Västra Götaland: Häggån (RV41 mot Borås)

Örebro: Björnfallet

Östergötland: Vida Vättern

Fler nyheter