Nyheter Husvagn.se

Specialstudie underlättar väghållning

Madelene Kristensson 2015-01-26

Under tre år har ett både broar och vägar studerats noggrant med syfte att skapa en mer användbar överblick över dess tillstånd. Det rapporterar Statens Väg- och transportforskningsinstitut.

EU-projektet som kommit att kallas "Trimm" eller "Tomorrow's Road Infrastructure Monitoring and Management" drog igång i december 2011 och såg sitt slut i november förra året. Målet med projektet har varit att skapa ett mer effektivt och välgrundat sätt att planera underhållet av våra vägar och broar.

- Projektet kommer att underlätta för väghållare att strukturera sin information från mätningar och skapa hanterbar informations som passar olika syften inom väghållning, säger Robert Karlsson, forskningsledare hos VTI samt projektets koordinator, i ett pressmeddelande.

- Trimm har fokuserat på tillförlitligheten i mätningar av tillstånd och funktion hos väganläggningar, särskilt broar och vägar, samt hur dessa mätningar ska omvandlas till mått och indikationer som kan användas för att fatta väl avvägda beslut om underhåll.

Enligt Robert Karlsson ska det finnas "outnyttjad potential i mätningar av vägars och broars tillstånd". Genom att ta vara på den data kan nya mått tas fram, vilket ska underlätta beslutsfattandet om vilka åtgärder som är lämpligast och vid vilken tidpunkt dessa ska användas.

Projektet är ett initiativ av Forum of European national Highway Research Laboratories (Fehri) och har involverat flera forskare från EU-området.

- Trimm skapar bättre underlag för att fatta beslut om var och när underhåll bör utföras. Detta sparar pengar men skapar också mervärde för samhället, främst genom att tillförlitligheten och funktionen ökar, säger Karlsson.

Något som har undersökts extra noggrant är hur enskilda fordons information ska kunna nyttjas maximalt.

- Tidigare byggde mätmetoder på att mätningarna i bästa fall gjordes en gång om året. Genom att utnyttja de sensorer som finns i vanliga fordon är det egentligen möjligt att få en realtidsövervakning av vägnätet.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.