Nyheter Husvagn.se

Snart ingen mer premie för supermiljöbil

Madelene Kristensson 2014-08-08

De 100 miljoner kronor som Transportstyrelsen ska dela ut som premie vid köp av en supermiljöbil är snart slut. Under 2014 har försäljningen av bilarna ökat avsevärt och flera riskerar nu att bli utan premien på 40 000 svenska kronor.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Michael Caven
Gröna bilar växer i popularitet

Transportstyrelsen meddelar att fram till och med 5 augusti har totalt 67 520 000 kronor delats ut i supermiljöbilspremier. Siffran gäller för de bilar som nyregistrerats fram till och med juli under 2014. Myndigheten rapporterar dessutom om ännu fler registreringar under början av augusti.

- Hur länge pengarna kommer att räcka exakt kan vi inte svara på förrän vi handlagt alla nyregistreringar under juli och hittills i augusti, men vi bedömer att pengarna tar slut i närtid, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör hos Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det var under 2012 som premien för supermiljöbilar först togs i bruk, med syfte att stimulera introduktionen av nya bilar med mycket lågt koldioxidutsläpp. Supermiljöbilspremien delas ut till den första ägaren av bilen och kan tilldelas både privatpersoner och företag, med kravet att inget ytterligare bidrag från stat eller kommun tilldelats.

- Hur mycket pengar Transportstyrelsen har att använda för utbetalningar av supermiljöbilspremier är en fråga för våra politiker. Förändrade anslag kräver politiskt fattade beslut. I dagsläget är anslaget för 2014 100 miljoner kronor och det är det vi arbetar utifrån, säger Anna Elvkull.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.