Nyheter Husvagn.se

Skaffa husvagn? Här är de bästa tipsen!

Husvagn.se 2017-10-19

Går du i husvagnstankar inför nästa säsong men saknar erfarenhet om campingliv? Här är våra bästa tips för hur du kan förbereda dig.

Är du ovan campare kan det vara svårt att komma underfund med campingkulturen. Det räcker inte med att köpa en husvagn och hoppas på det bästa utan man måste även lära sig normer och outtalade regler för hur man bör uppföra sig. Dessutom finns det många bra knep för hur man ska få ut maximalt av sin semester. Många har campat i decennier och har man väl blivit frälst så är det svårt att släppa denna livsstil.

Köpa ny eller begagnad husvagn?

Ofta är det bra att börja med att bestämma en rimlig prisnivå. Vad finns det för önskemål och vad får husvagnen kosta? För helt oerfarna campare kan det vara klokt att börja med att hyra en husvagn under några veckor, för att prova på livsstilen. Är du redan säker på vad du vill är det klokt att undersöka utbudet hos flera tillverkare. Ofta är det bara detaljer som skiljer men känslan är viktig eftersom ni kommer att tillbringa mycket tid i husvagnen. Att den känns som hemma och att man trivs är därför viktigt.

Är du väl i köptagen kan det vara värt att fundera på om en begagnad husvagn kan vara mer prisvärd än en ny. Då ingår förstås inte garanti på samma vis som när man köper en helt ny – så det är lite mer osäkert. Privatimport är ett annat alternativ, men här bör man också se över vilka villkor och garantier som gäller. Det är alltså för- och nack-delar med begagnat - vilket är ett ställningstagande man måste beakta. Under alla omständigheter bör du låta fukttesta en begagnad husvagn – för att åtgärda fuktproblem kan bli väldigt kostsamt.

Campingplatser och ställplatser

Vart ska man parkera husvagnen? Inom campingvärlden pratar man campingplatser och ställplatser. Campingplatser brukar vara belagda med avgift, men i gengäld erbjuder anläggningen service och faciliteter. Förutom vatten, el och duschar finns ofta möjlighet till tömning av gråvatten och toa. Ofta erbjuds man möjlighet att låna grovkök och andra gemensamhetsutrymmen. Vill du stå parkerad på samma ställe under en längre period kan man ofta förhandla om priset.

Boka inte i sista minuten!

Det största misstaget man kan göra är att bara bege sig iväg – utan att boka campingplats i förväg. Att välja första bästa plats ger visserligen ro för natten, men vill du få ut maximalt av din semester så gäller det att göra research. Läge, service och atmosfär kan skilja sig mycket åt och de mest populära campingarna blir fulla snabbt. Vill du vara helt säker på att få just ”din plats” på favoritcampingen kan du vara tvungen att boka ett helt år i förväg.

Vart ska man styra kosan?

Det är en fråga som bara du själv har svaret på! Det finns otroligt många fina platser här i Sverige, men varför dra gränsen där? Det är inte särskilt krångligt att ta sig ner i Europa och här finns förstås ännu mer att upptäcka. Välj mellan att besöka städer eller landsbygd och gör gärna upp en rutt, med möjligheter till avstickare längs vägen. Det finns många trådar och forum på nätet där vana resenärer delar med sig av sina erfarenheter.

Tänk på att välja resmål som du själv fastnar för – då ökar chanserna till en kanonsemester. Ofta är det atmosfären och detaljerna som avgör om man trivs eller inte trivs på en camping. Det kan till exempel vara olika ålderskategorier som huserar på olika ställen – därmed kan också toleransnivån mot ljud och barnspring variera. Många uppskattar dock en lagom blandning av åldrar och en camping kan ofta fungera som en spännande mötesplats.

För att få ut det mesta av campinglivet:
 
  • Boka i god tid! Ha bra framförhållning så får ni de bästa platserna. Så enkelt är det.
  • Nöj dig inte med första bästa! Gör research och fråga vad andra tycker. Det finns nischade campingar med olika teman – som golfnära läge och vildmarkscamping.
  • Campinglivet är inte simpelt! Detta är en vanlig fördom. De lyxigaste och mest påkostade campingplatserna är inte alls som ”när du var liten”. De är snarare att jämföra med ett modernt lyxhotell.
  • Var inte blyg! Det är god ton att åtminstone säga ”hej” till alla runt omkring när ni slår er på en campingplats.
  • Köp ett SCR campingkort. Innehav krävs på alla campingar anslutna till SCR men ger dig även förmåner som en olycksfallsförsäkring.
  • Antal stjärnor säger inte mycket. Om en camping passar dig eller inte avgörs sällan av antal stjärnor – utan av vad som erbjuds. Kanske prioriterar du småskalig miljö och ett naturnära läge framför faciliteter.
  • Följ de uppsatta reglerna! Och försök ha ”sunt förnuft” som ett motto. Om samtliga försöker städa efter sig själva och hålla snyggt så blir det en trevligare miljö för alla.
  • Respektera ljudnivån! Att arrangera fester eller fira jämna födelsedagar på camping är ett säkert kort om man vill reta upp grannarna. Undvik nattliga störningsmoment!
  • Gör dagsutflykter! Det är en risk att man blir för bekväm när man bor länge på en och samma camping. Tänk på att ombyte förnöjer!
  • Slappna av! Koppla bort vardagen och njut av att det är semester. Umgås med andra eller var själv om du känner för det.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.