Nyheter Husvagn.se

Nya siffror för juli visar fler gästnätter till Sveriges campingplatser

Husvagn.se 2021-09-13

Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingar till och med juli ökade, jämfört med 2020. Juli blev dessutom den bästa månaden för Sveriges campingar någonsin.

Gästnätterna på campingarna ökar. Anna Hult/SCR Svensk Camping.

Enligt nya siffror från SCB/Tillväxtverket har Sveriges campingar ökat beläggningen på antalet gästnätter. Fram till och med juli 2021 ökade gästnätterna med 11 procent jämfört med samma period 2020. 

Under juli var ökningen på 13 procent jämfört med 2020 vilket är den bästa månaden för Sveriges campingar – någonsin!

- Det kan ha sin förklaring i ett större fokus på den inhemska marknaden från turistnäringen, restriktioner utomlands, uppdämd reslust och ökad vaccinationsgrad, säger Jimi Löfman, ansvarig för inkvarteringsstatistiken på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande. 

Camping är det största turistboendet

Under juli månad 2021 registrerades nästan 5,3 miljoner gästnätter vilket gör att camping är det största svenska turistboendet i juli även i år. Enligt SCB uppmättes logiintäkterna till 749 miljoner kronor, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med samma period förra året.

Många holländska och tyska gästnätter

Trots den korta bokningsperioden från mitten av juni ökade de internationella gästnätterna med mer än 150 procent. Främst var det gäster från Tyskland och Nederländerna som kom och bodde på våra svenska campingar.

- Effekterna av krisen har slagit olika hårt på olika destinationer och det är många som har haft stora utmaningar även 2021, inte minst de destinationer som normalt har en hög andel internationella gäster. Det är därför glädjande att se hur snabbt och med vilken kraft de internationella gästerna kom tillbaka när det väl gick att resa. Det lovar gott inför 2022, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping, i ett pressmeddelande.

Siffrorna från SCB är preliminära. Den slutliga statistiken för 2021 släpps i april 2022.

Fler nyheter