Nyheter Husvagn.se

Service av husvagn – så går den till och detta ingår

Husvagn.se 2022-04-21

För att din husvagn ska må bra behöver du serva den regelbundet. Vi ger dig all information om vad som gäller och vad som ingår i en service av husvagn

Underhåller du din husvagn på rätt sätt så mår den också bättre och ni kommer att kunna spendera många husvagnssemestrar ihop. Dessutom ökar andrahandsvärdet av husvagnen. Genom att boka in regelbunden service av din husvagn får du professionell hjälp att ta hand om den.

Vem utför service av husvagn?

Många husvagnsåterförsäljare har auktoriserade verkstäder där du på ett tryggt och säkert sätt kan utföra service av din husvagn. Många utför husvagnsservice oavsett vilket märke det är på husvagnen. Har husvagnen fabriksgaranti ska dock åtgärder och fukttester göras hos en auktoriserad märkeshandlare eftersom informationen måste registreras på rätt sätt hos fabriken.

Pris – vad kostar service av husvagn?

Vad en service kostar beror på vilken service det är och vad du ska göra.

Prisexempel från Backamo Husvagnscenter:

 • Enbart fukttest kostar 995 kr.
 • En underhållsservice inkl. fukttest kostar 3 495 kr.

Detta gör man under en service

När du servar en husvagn görs detta både på chassit och husvagnens bodel. Under en grundservice går serviceteknikern igenom vagnens viktigaste funktioner medan man vid en underhållservice går igenom och byter grundfunktioner. När du servar din husvagn görs detta av en servicetekniker hos en auktionerad verkstad som följer ett protokoll och prickar av punkterna efter hand.

– Utöver fukttest gör man både en exteriör och interiör service. Exteriört gör man ett gasoltest, smörjer och ser över chassi, bromsar, skick och lufttryck på däck, trafikbelysningen, tätningar kring fönster och takluckor. Interiört kör man belastningstest på batteri, kör vattensystemet, provkör pannan, kylskåp, spis och ser över snickerier, säger Brynja Brynjarsdottir på Backamo Husvagnscenter.

Detta kan ingå i en grundservice:

 • Kulkoppling – kontroll av bultar, glapp och stötdämpare.
 • Bromsar – justering.
 • Axlar – kontroll av lager och stötdämpare.
 • Däck – kontroll av lufttryck och mönsterdjup.
 • Chassi – kontroll av bultar och sprickor.
 • Smörjning.
 • Belysning – kontroll.
 • Gasol – provtryckning och kontroll av slangar.

Detta kan ingå i en underhållsservice:

 • Värmesystem – kontroll av gas och el.
 • Toalett och avlopp – funktionskontroll och täthetskontroll.
 • Varmvatten – kontroll av varmvattenberedare.
 • Färskvatten – funktionskontroll och täthetskontroll.
 • Ugn, spis och kylskåp – kontroll av tändsäkring.
 • Belysning ­– kontroll av lampor invändigt.
 • Rullgardiner och myggnät – funktionskontroll.
 • Batteri – belastningstest.

Så ofta ska du serva husvagnen

Information om när det är dags att serva din husvagn hittar du i din servicebok. Man rekommenderar en grundservice årligen och en underhållsservice vartannat år.

– Underhållsservice görs årligen alternativt vart annat år eller vid behov, säger Brynja Brynjarsdottir på Backamo Husvagnscenter.

Komplettera med fukttest och gasolkontroll

Har husvagnen en täthetsgaranti behöver du även utföra fukttest hos en auktoriserad husvagnsverkstad årligen. Även om gasolkontroll inte längre ingår i den årliga besiktningen för husvagn rekommenderar man ändå att du årligen gör en kontroll. Både för att behålla värdet på husvagnen men också för att du ska åka säkert. Vissa campingar kräver dessutom en godkänd gasolkontroll eftersom husvagnar och husbilar står tätt och skulle en brand uppstå är risken stor att elden sprider sig.

– Vi rekommenderar att man årligen gör ett fukttest på vagnen oavsett om den är begagnad eller ny, detta för att slippa kostsamma överraskningar inför en framtida försäljning eller inbyte mot annan vagn. Är den ny så kräver fuktgarantin att du gör det årligen. Utöver det så finns ett par paketerade serviceupplägg som vissa kunder väljer att göra årligen andra vartannat. Det finns olika paketlösningar men den mest omfattande är underhållsservice inklusive fukttest, säger Brynja Brynjarsdottir på Backamo Husvagnscenter.

Att göra inför ditt servicebesök

Inför ditt besök behöver du förbereda dig på flera olika sätt. Lägg fram service- och garantiboken på en synlig plats så att serviceteknikern lätt hittar den. Töm toaletten, töm vattensystemet och låt kranarna stå öppna, töm husvagnen på skrymmande packning och plocka ut gasoltuben. Om det ska utföras ett fukttest ska dessutom alla skåp tömmas. Vet du med dig att något behöver lagas samtidigt som servicen utförs ska du också meddela det.

Detta kan du göra själv

Det finns flera saker du kan göra själv för att ta hand om din husvagn och förlänga livslängden.

– Töm husvagnen på vatten när du inte skall använda den. Ladda batteriet och stäng av huvudbrytare eller lyft av en batteripool för att undvika risk för att ladda ur batteriet och förstöra det. Använd korrekt medel för att tvätta vagn, korrekt medel för att tvätta fönster och var uppmärksam på torra butyltätningar runt fönster, takluckor och lister, säger Brynja Brynjarsdottir på Backamo Husvagnscenter.

Läs också: Förläng livslängden genom att underhålla husvagnen på rätt sätt

Fler nyheter