Nyheter Husvagn.se

Underhåll och tvätta husvagnen – Checklista!

Husvagn.se 2022-03-15

Underhåll din husvagn regelbundet - tvätta den inför varje säsong.

En husvagn är en investering och när du väl har skaffat en är det viktigt att ta hand om den på bästa sätt. Detta för att du ska kunna njuta av den i många år framöver men även för att undvika onödig värdeminskning. 

Om du inte vårdar din husvagn kommer den åldras i förtid och vålla problem. Se därför till att göra rätt från början. På så vis får du in rutiner och förebygger att något går sönder. Genom att planera vad som ska göras kan du dessutom portionera ut uppgifterna i små doser – istället för att allt bara ramlar över dig samtidigt. Då kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Många tänker att nya husvagnar sköter sig själva, men det är inte sant. Precis som en ny bil behöver service behöver husvagnen ses över. Börja med en snabb ”besiktning” av husvagnens yttre, för att se om det finns eventuella skador. Om det finns hål kan vatten läcka in, så försäkra dig om att karossen är tät. Annars åtgärda.

Tvätta och rengör utsidan

Spola sedan av hela husvagnen med vattenslang innan du övergår till tvättborste. Den långa borsten med skaft doppas i hink med lämpligt  tvättmedel och sedan är det bara att gå över bit för bit och borsta rent. Vid vissa områden – som hjulen, nederkanterna och ytterdörrarna – kan man få gå på extra hårt för att smutsen ska lossna.

Viktigt är att använda rätt typ av tvättmedel och att anpassa mängden enligt förpackningens instruktioner. Tillsätts för mycket medel så blir det för starkt och lösningen kan bli farlig att arbeta med – för lite så blir den inte tillräckligt effektiv och smutslösande. Vid extra angripna ställen där smutsen sitter fast kan man behöva gå på med koncentrerat rengöringsmedel. Då är det viktigt att arbeta på ett begränsat område och att skölja bort resterna så snart man skrubbat klart.

Tvätta och underhåll din husbil och husvagn på rätt sätt. Spola rent utsidan med vattenslang och tvätta sedan med borste och tvättmedel. 

Polera fönstren

Eventuella repor i fönstren kan poleras bort med vax. Rengör först noggrant med mjuksvamp och vatten, så att all smuts försvinner. Risken är annars att den gör ännu fler repor i rutan. Lägg på ett tunt lager vax på en begränsad yta med trasa och låt torka en stund. Polera sedan med en ren trasa, tills rutorna är blanka och fina. Ofta blir de som helt nya!

Städa insidan

Eftersom husvagnen även är en bostad behöver även insidan viss omvårdnad.  Dammsuga och städa ur husvagnen noga och var extra noga med att få bort eventuella smulor och matrester – sådant som gärna drar skadedjur till sig. Se till att ventilationen fungerar som den ska och passa på att inspektera gasolledningarna. Glöm inte att provtrycka gasolen emellanåt för att se att allt fungerar som det ska. Detta är viktigt för att kyl, spis och värme ska fungera, men framför allt vill du undvika läckage.

Var noga med att hålla inomhusmiljön på en kontrollerad nivå i husvagnen när den inte används – på så vis undviker du fuktskador och problem med dålig doft. Många förvarar sin husvagn under tak och väljer att ha en konstant grundtemperatur på 16 grader när husvagnen står på förvar, för driva ut fukt. En fuktmätare kan vara till stor hjälp och många väljer att också att placera ut en torrboll i husvagnen.

Checklista för underhåll:

1. Tvätta och vaxa chassi och fönsterrutor

2. Smörj gummilister – gärna med kombinerad cleaner/vax

3. Smörj husvagnens stödben och dragstång

4. Städa ur husvagnen invändigt

5. Rengör vattentank och slangar

6. Rengör den fasta toaletten med saneringsvätska

7. Kontrollera så att värmesystemet fungerar

8. Kontrollera / provtryck gasolsystemet

9. Kontrollera så att batteriet är ok - och att laddaren verkligen laddar batteriet som den ska

10. Kontrollera däcktryck, slitage och torrsprickor

11. Kontrollera att lampor, blinkers, bromsljus och positionsljus fungerar

12. Kontrollera bromsarna – provbromsa

13. Kontrollera så att kyl och frys fungerar

14. Tryck in fett i smörjnipplarna på hjul-axeln/axlar och i bromsvajrarna (om smörjnippel finns)

15. Lägg ett par droppar olja på handbromslänkaget

16. Rengör släpkontakten och spraya ett tunt lager 5-56 i kontakterna

    Vilken sorts fett ska man använda?

    De flesta väljer vanligt hjullagerfett/universalfett till stödbenen men vissa anser att fett på "sprayburk" (avsedd för motorcykelkedjor, dörrgångjärn och liknande) är enklare att hantera. Till dragstångens påskjutsanordning och husvagnens smörjnipplar är det rekommenderat att använda fett.

    Tips!

    Om du har anledning att leta efter dolda vattenskador är det till stor hjälp att utrusta sig med liten spegel på pinne och en bra ficklampa.

Fler nyheter