Nyheter Husvagn.se

Tips och råd inför husvagnsköpet

Husvagn.se 2021-05-12

Rätt husvagn gör ditt campingliv roligare och ger dig minnen för livet. Men vid köpet av husvagn är det viktigt att vara noggrann och ordentlig. Här ger vi dig tips och råd inför köpet av din husvagn!

Att köpa husvagn är inte alltid så enkelt som man kan tro. Faktum är att det ställer ganska höga krav på dig som köpare – i alla fall om du vill få en husvagn av hög kvalitet som håller länge.

Tänk som när du köper personbil – och gör noggrann utvändig

En bra idé när du ska köpa husvagn är att du gör en noggrann utvändig kontroll – allra helst i dagsljus. Då upptäcker du bucklor, skador och skavanker. Är det ditt första köp och du är osäker på hur du ska gå tillväga? Ta med en person med erfarenhet som kan hjälpa dig!

Besök en seriös husvagnshandlare

Tycker du att det är riskabelt att handla husvagn privat? Kanske har du svårt att avgöra om den är i bra skick eller inte? Då är det en bra idé att vända dig till en seriös husvagnshandlare. Med konsumentköplagen i ryggen har du då en trygghet i ryggen som gör att du slipper obehagliga överraskningar.

Kolla fukten

Den värsta fienden för alla husvagnar stavas fukt. Därför ska du alltid leta väldigt noggrant efter fukt – både med ögon, näsa och eventuell fuktmätare. Leta i skarvar, hål och hörn – exempelvis runt takluckor och fönster. Unken lukt och mjuka golv är ett illavarslande tecken som gör att du bör leta vidare på marknaden efter din nästa husvagn. Be om ett fuktmätningsprotokoll och om säljaren inte går med på det – be om att få provköra husvagnen och åk till en verkstad och gör mätningen. Det kostar 500–1000 kronor men gör å andra sidan att du kan spara tiodubbelt på reparationer.

Insidan räknas – hur är slitaget?

Vid köp av husvagn är det givetvis också viktigt att kontrollera insidan. Hur är klädseln, inredningen, köket och toaletten? Fungerar takluckan som den ska? Ta din tid och kläm och känn dig fram!

Prova funktionerna

Viktigt är också att du testar de många funktioner som en husvagn faktiskt erbjuder. Spola kranarna och toaletten, testa så att spisen och gasolen fungerar som den ska. Lär dig också praktiska saker som hur man tömmer toaletten – våga ta hjälp och ställa kritiska frågor till säljaren eller handlaren! Kolla också så att lampor, elektriska prylar och batteriet fungerar som det ska .

Begär besiktningsprotokoll

Fordonet ska ha blivit godkänt vid den senaste besiktningen då alla viktiga funktioner kontrolleras. Det kan också vara bra att få tidigare besiktningspapper samt servicebok – då kan du känna dig trygg med ditt köp på riktigt.

Provkoppla husvagnen

För att känna dig säker på husvagnsköpet är det en bra idé att provkoppla den på din bil. Då kan du kontrollera så att alla lampor och påskjutsbromsen fungerar som de ska. Du kan även se att skicket på kulkopplingen, elkontakten och elkabeln är bra.

Var försiktig – men våga pruta!

Ifall det är första gången du ska köpa en begagnad husvagn kan det vara bra att vända sig till en pålitlig säljare – exempelvis via vår hemsida. Om du däremot väljer att köpa husvagn privat så se till att du vågar pruta. Då kan du få ner priset rejält, vilket gör att du får pengar över till den faktiska semestern! 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.