Nyheter Husvagn.se

Detta gäller för överlast – nya regler 2021

Husvagn.se 2021-08-14

Har du koll på reglerna för överlast på husvagnen? Att lasta för mycket kan både ge dryga böter, men också vara en säkerhetsrisk. I januari 2021 kom nya regler – detta gäller nu!

I januari 2021 kom nya förbättrade regler för överlast på husvagnen och husbilen. De nya reglerna innebär att överlasten nu baseras på totalvikten och inte på lasten och lastkapaciteten som finns redovisad i registreringsbeviset. Detta är något som påverkar främst husvagnar, men också till viss mån husbilar.

Låg last har varit ett problem för husvagnar och tidigare beräknades överlasten utifrån fordonets maxilast, vilket betyder totalvikt minus tjänstevikt. Numera räknas överlasten från totalvikten. Samtidigt har gränsen för när polisen får hindra dig till fortsatt färd med ett överlastat fordon ändrats från 20 procent av maxilasten till 10 procent på totalvikten. Sänkningen beror på att överlast på totalvikt påverkar trafiksäkerheten ännu mer.

Inte lika stor skillnad för husbilar

De nya överlastreglerna gäller för alla typer av fordon, även för husbilar. Dock är husbilar inte lika påverkade av de nya reglerna eftersom de generellt har högre totalvikt än husvagnar och har därför inte haft lika låg maxilast. Däremot kan det underlätta för husbilar som tidigare tömt vattentankar eller lämnat cyklarna hemma för att inte riskera överlast.

Ditt ansvar att hålla koll

Det är ditt eget ansvar att hålla koll på så att du inte lastar husvagnen för tungt. Ett tips är att väga husvagnen med packning och passagerare innan du åker ut på vägarna. Du kan väga ditt fordon hos vissa återvinningsstationer, på en del bilprovningar och hos polisens vågstationer. Håll också koll på din körkortsbehörighet – totalvikten får inte överskrida vad som är tillåtet för dig. Överskrider du lastvikten riskerar du böter eller indraget körkort.

Fler nyheter