Nyheter Husvagn.se

Ökad försäljning av fordonsgas

Madelene Kristensson 2014-08-22

Försäljningen av fordonsgas ökar i snabb takt. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Mario Roberto Duran Ortiz (CC BY-SA 3.0)

Åtta procent. Så mycket har försäljningen av fordonsgas ökat med under årets första sex månader. Totalt levererades 79 miljoner normalkubikmeter (61 000 ton) fordonsgas under halvåret. Andra drivmedel är inte ens i närheten av samma takt. Det rapporterar Energigas Sverige. I och med den ökade användningen av fordonsgas har koldioxidutsläppen minskat med 112 000 ton. Det betyder att fordonsgasen har ersatt bensin och diesel motsvarande 39 000 personbilar.

Biogas utgör i genomsnitt drygt 50 procent av den totalt levererade fordonsgasen. Det beror på att större delen av den svenska biogasen har uppgraderats till fordonsgas.

- Försäljningen av fordonsgasen fortsätter att öka vilket är glädjande. Samtidigt vet vi att skattebefrielsen för biogasen snart löper ut. Utan skattebefrielsen måste vi få till ett nytt fungerande styrmedel som styr mot ökad produktion och användning av biodrivmedel, säger Energigas Sveriges VD Anders Mathiasson i ett pressmeddelande.

I Sverige finns idag cirka 46 000 gasbilar. För tillfället läggs dessutom mycket fokus på bussar och lastbilar som drivs med fordonsgas. Både Volvo och Mercedes har tidigare presenterat flera nya lastbilsmodeller med gas som drivmedel. Även flera kommuner runt om i landet storsatsar på fordonsgas. Den lokala kollektivtrafiken har introducerats för drivmedlet, vilket ska leda till minskad klimatpåverkan.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.