Nyheter Husvagn.se

Nu höjs fordonsskatten

Madelene Kristensson 2015-01-02

Fordonsskatten för majoriteten av landets personbilar, lätta bussar samt lätta lastbilar höjdes vid årsskiftet. Det för att sporra ägandet av fordon med låga koldioxidutsläpp.

Enligt Transportstyrelsen påverkas fem miljoner fordon av den nya skattehöjningen. Samtidigt kommer runt en miljon fordonsägare behöva betala in extra skatt, det då den skatt som betalats in under föregående år inte täcker den nya nivån.

- Vi bedömer att ägarna till cirka en miljon bilar kommer att behöva göra en extra inbetalning. Vi skickar ut avierna under nästa vecka och det är samma betalningsregler som gäller som för fordonsskatten normalt. Det betyder att betalningen ska finnas bokförd på vårt konto senast den 2 februari 2015, säger Transportstyrelsens skatte- och avgiftsdirektör Anna Elvkull i ett pressmeddelande.

De personbilar och lätta bussar samt lastbilar som beskattas efter Sveriges koldioxidbaserade system, fick den 1 januari nya nivåer. Vid årsskiftet sänktes nivån för när koldioxidbeloppet börjar att tillämpas till 111 gram koldioxid per kilometer. Det är en sänkning med sex gram från 117 gram per kilometer som tillämpades tidigare.

Samtidigt höjs koldioxidbeloppet för fordon som drivs med bensin eller diesel till 22 kronor, vilket är en ökning med två kronor. Dessutom höjs beloppet från tio till elva kronor för fordon som drivs med alternativa drivmedel och bränslefaktorn höjs till 2,37 för dieseldrivna personbilar, lätta bussar samt lätta lastbilar.

Fordonsskatten höjs även med runt elva procent för dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar som beskattas enligt det viktbaserade systemet och med omkring fjorton procent för övriga fordon.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.