Nyheter Husvagn.se

När du tankar utomlands

Madelene Kristensson 2014-08-04

Hur vet jag vad det är jag tankar bilen med under en vistelse utomlands? Här hittar du olika beteckningar och tips så du fyller bilen rätt!

Källa: Wikimedia Commons Bild: Tomasz Sienicki (CC BY-SA 3.0)

BENSIN

I flera länder står beteckningen benzin för 91/92-oktanig bensin. Behöver du tanka med 95-oktanig bensin är det då drivmedlet Super du ska fylla med, den 98-oktaniga bensinen går efter Super Plus.

Vissa länder benämner 95-oktanig bensin som Regular och Super står för 98-oktanig. Hittar du benämningen E10, innebär det ett drivmedel som är en kombination av 90 procent 95-oktanig bensin samt 10 procent etanol. Äger du ett fordon som har runt tio till femton år på nacken, rekommenderas att hålla sig borta från E10. Skulle du råka tanka fel är det ingen fara, majoriteten av alla fordon klarar av en tank.

DIESEL

Dieseln på den europeiska marknaden är aningen kraftfullare än den du hittar på den svenska. Ett svenskt fordon kan dock tankas med europeisk diesel utan trassel. Den renaste europeiska dieseln, ur miljösynpunkt, kallas Citydiesel. Det finns även så kallad Biodiesel 100, vilket innebär ren rapsolja.

Diesel på olika språk

Spanska: Gasóleo

Franska: Gasoil

Italienska: Gazole

ETANOL, FORDONSGAS OCH MOTORGAS

E85 är vanligt i Sverige med hittas utanför gränserna endast i länder som Tyskland och Frankrike. Över resten av Europa är det svårare att finna bioethanol.

I Europa är det istället vanligare med fordon som drivs av gas. Naturgas kallas här CNG medan biogas går efter beteckningen CBG.

Motorgas är vanligt förekommande i länder som Storbritannien, Italien, Polen och Holland, till skillnad från Sverige där det endast hittas ett få ställen där drivmedlet kan tankas. Gasen kallas LPG, Autogas eller Flüssiggas utanför svenska gränser. Kom ihåg att fordon som drivs av LPG ej kan tankas med naturgas eller biogas.

Priser på drivmedel just nu:

BENSIN 95

Sverige: 14,73 SEK

Spanien: 1,419 EUR

Italien: 1,811 EUR

Frankrike: 1,526 EUR

Storbritannien: 1,309 GBP

DIESEL

Sverige: 14,52 SEK

Spanien: 1,322 EUR

Italien: 1,673 EUR

Frankrike: 1,388 EUR

Storbritannien: 1,353 GBP

Källa: Motormännen 2014-07-31

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.