Nyheter Husvagn.se

Experterna spår en lysande sommar för campingen!

Husvagn.se 2020-05-19

Det är inte första gången vi rapporterar kring campingens närmaste framtid. Men statistiken fortsätter att peka uppåt och branschens experter spår nu en kanonsommar för campingplatserna runt om i landet. Gör som resten av svenskarna och semestra på hemmaplan.

- De signaler som vi får tyder på att det här kan bli en riktigt bra sommar för camping i Sverige, säger Johan Söör, vd First Camp.

Bokningarna till sommaren har redan börjat trilla in. En trend som ökar för varje år och det märks hos campingar över hela Sverige. Hos First Camp har bokningarna via hemsidan ökat från 10% till 40% under de senaste tre åren.

- Vi är väldigt hoppfulla inför sommaren och ser ett stort intresse av att campa i Sverige. Vi får signaler om att många som brukar åka ner mot Medelhavet i stället stannar i Sverige över sommaren, säger Johan Söör.

First Camp är inte de enda som märkt ökningen av bokningar trots att säsongen inte kickat igång ännu. Många bokar såklart sina semestrar nära inpå fortfarande men trenden kring de tidiga bokningarna är stark hos många aktörer.

- Många har redan i februari/ mars valt att boka in sina semesterveckor och det är inte vanligt så tidigt. Hela branschen ser det och det kan definitivt härledas till att det blir en allt större grupp av yngre campare, säger Börje Svärdström, riksordförande för Caravan Club.

Vad beror den här ökningen på? En hel del tyder på att det är den svaga kronan i kombination med den allmänna osäkerheten kring utlandsresor som banat väg för den svenska campingturismen. Nu är förväntningarna inför sommaren höga hos vissa, men måttliga hos andra.

- Det pratas mer än någonsin om att semestra i Sverige och Sverige som turistdestination blir allt starkare. Utomhusupplevelser och camping står för en stor del av det ökade intresset. Branschen har ökat med en miljon gästnätter bara de senaste tre åren, så basen finns där, men 2020 blir sannolikt inget rekordår, säger Martin Juhos, marknads- och försäljningschef på SCR Svensk Camping.

Börje Svärdström, riksordförande för Caravan Club, berättar att trenden med hemmasemester har synts ett antal år och i år spår han en rejäl blomstring.

- De senaste två åren har det märkts att yngre köper sin första husvagn och skippar charterresorna. Därefter berättar de om fördelarna för sina vänner och på så sätt sprids det. Så jag tror på en riktigt bra sommar, säger han. 

Fler nyheter