Nyheter Husvagn.se

Klamping som följd av övervikt

Madelene Kristensson 2015-02-26

Den 1 mars träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för Polismyndigheten och Tullverket att tillämpa klampning vid brott.

I dag kan Polis endast ge böter när ett fordon bland annat står felaktigt parkerad eller på annat sätt utgör en fara i trafiken. Från och med den 1 mars i år förändras reglerna, som nu gör det möjligt att tillämpa klampning och på så sätt fysiskt förhindra att ett fordon kan användas till dess att det upptäckta felet åtgärdats.

Främst är syftet med den nya lagen att yrkeschaufförer som missköter sina tider för vila respektive körning samt cabotageregler ska kunna hindras från att köra. Polisen har alltså rätt att fysisk stoppa fordonet.

Polisen och Tullen har även rätt att stoppa husvagnar samt husbilar med övervikt. Har fordonet en övervikt om 20 procent har myndigheterna skyldighet att förhindra fortsatt resa. Övervikten räknas ut med hjälp av fordonets lastvikt, och inte tjänste- eller totalvikt. Har du till exempel rätt att lasta din husbil/husvagn med 300 kilo, motsvarar 20 procent 60 kilo, är lastvikten istället 200 kilo blir 20 procent endast 40 kilo. Föraren är ansvarig för fordonets vikt.

Skulle husbilen eller husvagnen överstiga viktgränsen ska Polisen först konfiskera nycklar alternativt registreringsskyltar. Utgör dock fordon eller förare en fara i trafiken kan klampning tillämpas, som då låser fast fordonets hjul. Dessutom kan myndigheten tömma däcken på luft. Fastlåsningen gäller främst i 24 timmar, om inget annat anges eller anses vara nödvändigt.

Den nya lagen går under en testperiod fram till årsskiftet.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.