Nyheter Husvagn.se

Hyra husvagn - vad ska man tänka på?

Madelene Kristensson 2014-05-16

Statistiken de senaste åren visar på en ökad trend när det kommer till att hyra husvagn. Uthyrningar sker idag både via registrerade företag och privatpersoner. Vad ska man då tänka på när man bestämt sig för att hyra ett mobilt hem? Och vad gäller när man hyr någon annans husvagn? Husvagn.se har tipsen som hjälper dig på vägen till en utmärkt semester!


Privat eller företag?

Först och främst ska man avgöra vilken väg man vill gå: uthyrning via privatperson eller uthyrning via företag. Uthyrning genom privatperson är generellt och ska vara billigare än genom uthyrningsfirmor. Fördelarna med att hyra via företag är dock att servicen i omfattning är större. Om till exempel husvagnen skulle mankera under resan så att det inte går att fortsätta, finns det tillgång till ersättningsvagn. Detta kan inte privatuthyrning erbjuda. Tag dig tid att jämföra flera uthyrningsfirmor samt privatuthyrningar för att komma fram till vad som passar just dig!

Avtal och försäkring

Se till att innan avresa ha läst igenom hyresavtalet noga. Enligt Konsumentverket finns det inga konsumentskyddsregler för uthyrning - vilket innebär att det inte är lagstiftat om vad ett hyresavtal ska och inte ska innehålla. Det är alltså personen eller företaget som står för uthyrningen som upprättar hyresavtalet. Ha koll på vem är ansvarig för kostnader vid självförvållade olyckor, andra olyckshändelser eller brott. Initialt är det uthyrande part som ska stå för kostnader vid olyckor och brott. Dock vid skador orsakade av vårdslöshet kan man själv möjligen anses som ansvarig. En del uthyrande privatpersoner och företag kräver att man tecknar en hemförsäkring som täcker skador. 

Innan avresa

Gå igenom husvagnen med ägaren innan avfärd. Det är bra att lära sig de många funktionerna och hur utrustningen fungerar, så man inte slås av överraskningar mitt under resan. Passa på att ta kort på husvagnen in- och utvändigt när du hämtar den. Detta för att inte i ett senare skede kunna anklagas för tidigare skador. Provkör husvagnen innan du ger dig ut på de stora vägarna. Det kan heller aldrig vara fel att dubbelchecka så att allt är helt och fungerar. Här finner du flera råd om vad som är bra att granska eller fråga om innan man beger sig iväg: Säkrare på vägen

Sök bland uthyrare av husvagnar med vår egna tjänst som du hittar här.Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.