Nyheter Husvagn.se

Hålla avstånd svensk svaghet

Madelene Kristensson 2015-03-24

Var tredje svensk förare uppvisar brister när det kommer till att hålla avstånd i trafiken. Det visar en undersökning från Motormännen.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Teddythetank (CC BY-SA 3.0)

Motormännen har under en period undersökt svenska förares benägenhet att hålla korrekta avstånd i trafiken. Kontroller har genomförts på vägar med hastighetsgränserna 70 km/h och 90 km/h, på femton platser i Sverige. Där har tresekundersregeln tillämpats för att på så sätt mäta avstånd. Efter att ha utfört drygt 20 000 kontroller har det framkommit att en av tre förare håller för korta avstånd till andra fordon på vägarna.

Resultatet omfattar flera olika trafikslag: bilister, motorcyklister och yrkesförare. Bland de olika trafikslagen har yrkesförarna visat sig vara mest benägna att hålla avstånden, medan motorcyklisterna lever farligt med kortare avstånd till framförvarande fordon.

Inom kategorin yrkesförare glänser taxiförare, där 87 procent håller tillräckliga avstånd. Hack i häl finnes busschaufförer samt förare av långtradare. Andelen av bilisterna som håller bra avstånd uppgår till 68 procent och andelen motorcyklister är så lågt som 38 procent.

Resultatet varierar beroende på i vilken ort kontrollerna har utförts. I Eskilstuna håller hela 83 procent avstånden, följt av Hässleholm, Kristianstad och Dalarna med 75, 73 respektive 70 procent. Däremot ser siffrorna dystrare ut i Skaraborg, Östersund och Sundsvall där andelen som håller för korta avstånd är så mycket som 73, 56 samt 55 procent. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.