Nyheter Husvagn.se

Glamping – det moderna sättet att campa

Husvagn.se 2017-08-16


Glöm tält och simpla husvagnar där det packats minsta möjliga. Nu är det hög tid att haka på glampingtrenden. Grundidén är att det ska vara lyxigt och bekvämt, men i minimalt format.

Vem drömmer inte om att bo i ett lyxigt hotellrum på semestern? Med en standard som tillåter både praktiska göromål och avkoppling. Trenden med glamping har fullkomligt exploderat och på många håll kan du hyra boenden som inspirerats av dessa tankegångar. Visst kan man ta lärdom och inreda sin egen husvagn i samma anda, men om man reser långt - som till Thailand, Skottland eller Nya Zeeland, kan det vara bekvämt att hyra på plats.

Glamping-vagn i Kirwee, Nya Zeeland.

Lyxig inredning och plats att koppla av. Tankarna förs närmast till en svunnen tid.

Begreppet uppstod i Storbritannien 2005, men ”luxuöst, portabelt boende” är knappast något nytt. Exempelvis bodde ottomanska sultaner, kungar och adelsmän bekvämt och det mest extravaganta exemplet är kanske ”Field of the Cloth of Gold” i norra Frankrike där Henry VIII av England och Francis I av Frankrike försökte komma överens. Till sin hjälp hade de 2 800 tält och markiser, tjänare och fontäner med rödvin.

Arvet sedan kolonialtiden är kanske särskilt tydligt i Afrika. Här har ofta safariresor inspirerats av en svunnen tid och kolonialstilen är ett vedertaget begrepp, både vid utformning av läger – men även i hotellbranschen. Här är det ofta fråga om att hitta ”tillbaka” till något primitivt – som barndomens trädkojor. Mycket trä och känsla av natur. Men ändå med det ”lilla extra” och en känsla av lyx. Kanske bottnar det i en önskan att bli ompysslad och bortskämd.

Glamping-cabin i skotska Glenachulish. Här kan man vakna till fågelkvitter varje morgon.

Förmodligen är det det lite drömska och fantasieggande som lockar, vid denna typ av semesterboende.

Varmvatten och en riktigt skön säng brukar vara basen, men annars kan själva formen på bostaden se olika ut. Tipis, yurtor, zigenarvagnar, husvagnar och plåtisar (husbilar) är vanliga men de kan även vara rena trädkojor (i större format) eller lyxiga safaritält. Ofta finns en kamin som ger både mysfaktor och värme. Övrig utrustning varierar kraftigt och ibland har glamping-rum möjlighet till matlagning – ibland inte.

 
Naturnära boende
 

Poängen med dessa boenden är att de kan placeras ut på udda platser. Och det är ju det som är lite av poängen med en husvagn – att man har frihet att röra sig hur man vill. Men glampingens kärna är att man ska få tid att vila, läka och njuta i naturen. Boendet ska vara bekvämt och tilltala sinnet. Just detta kan du faktiskt anamma när du inreder och packar din egen husvagn.

Välj saker med omsorg och skapa en miljö som du mår bra av. Kanske kan det räcka med enkla förändringar – som att sy nya överdrag till dynor eller rensa ut saker som ger negativa associationer. Kanske är det dags att tänka om lite även på semesterfronten? Saker ska vara funktionella men får gärna vara fina också. På så vis kan du också skapa en miljö som ger en känsla av välbefinnande och mer energi.

Vill du hyra husvagn i Sverige? Länk till uthyrare hittar du här.

Fler nyheter