Nyheter Husvagn.se

Fokus på rattfylleri

Madelene Kristensson 2014-12-05

Under nästa vecka kommer Polisen att utföra extra många alkoholutandningsprov i trafiken. Det rapporterar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

Källa: Bild: Polisen

Det är dags för Polisens sista insatsvecka för 2014. Mellan den 8 till 14 december läggs det extra stort fokus på rattfylleri och därmed kommer fler utandningsprov att utföras på de svenska vägarna.

- Nästa vecka gör vi en ökad insats i arbetet mot rattfylleri. Förutom att hitta rattfylleristerna informerar vi dem också om möjligheten till vård man kan få. Då kanske vi slipper träffa en del av dem påverkade bakom ratten igen, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har antalet dömda rattfyllerister minskat, enligt siffror från BRÅ. Trots det uppskattar Trafikverket att antalet nyktra personer i trafiken förblir oförändrat. NTF menar att en anledning till Trafikverkets siffror är att Polisen utför allt färre utandningsprov.

- NTF tycker att Polisen borde ha resurser att göra ännu före alkoholutandningsprov, samtidigt måste alla förstå att det aldrig är okej att sätta sig bakom ratten när man är berusad. Det budskapet måste ut men det räcker inte med enbart information, Polisens arbete och tvingande system i form av alkolås är en förutsättning för en positiv utveckling, anser NTF:s ordförande Monica Green.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.