Nyheter Husvagn.se

Fler omkom i decembertrafiken

Madelene Kristensson 2015-01-21

Fler personer förlorade livet i trafiken under december förra året än motsvarande månad 2013. Det rapporterar Transportstyrelsen.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Wikih101 (CC BY-SA 3.0)

Under fjolårets sista månad omkom totalt 30 personer i trafiken. Det kan jämföras med motsvarande månad året dessförinnan, då 22 personer omkom i trafikolyckor. Sett över hela året har 275 individer omkommit.

Av det totala antalet personer som omkom i december förra året färdades tretton i personbil, en i lastbil, två i buss, en på cykel och en på snöskoter samt tolv som var gående. Singelolyckor förorsakade sex dödsfall, medan åtta förlorade livet i mötesolyckor. Av de omkomna utgjorde kvinnor en tredjedel, femtio procent var äldre än 65 år och en var under arton år.

Antalet omkomna som färdades på cykel eller som var gående har ökat mellan 2013 och 2014. Under fjolåret omkom 34 cyklister i trafiken, vilket är 19 fler personer än föregående år. Samtidigt omkom 53 fotgängare i trafikolyckor, vilket kan jämföras med 42 under 2013.

- Antal omkomna fotgängare har fortsatt att öka även under december. Tre av de tolv omkomna fotgängarna har blivit påkörda på övergångsställen och tre har blivit påkörda utanför sitt fordon. För fotgängare är det viktigt att vara synliga med hjälp av reflexer och för bilister är det viktigt att vara extra uppmärksam när det är så mörkt ute som det var under december förra året, säger Khabat Amin, statistiker vid väg- och järnvägsavdelningen hos Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I genomsnitt har 23 personer mist livet i december månad de senaste fyra åren.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.