Nyheter Husvagn.se

Färre telefonpratar bakom ratten

Madelene Kristensson 2015-01-09

Antalet personer som pratar i telefon utan handsfree har minskat sedan en ny lagen trädde i kraft för drygt ett år sedan. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

Det var i december 2013 som en ny lag gällande användning av mobiltelefon i fordon trädde i kraft. Lagen säger att förare får "vid färd på väg med ett motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet."

Av undersökningen framkommer det att drygt fyra av tio bilförare, 43 procent, talar i telefon utan handsfree. Det är en minskning med 17 procent från år 2010, då 60 procent utförde en sådan handling.

- Resultatet kan vara en följd av den nya lagen. Det bästa hade naturligtvis varit att folk helt lät bli telefonen medan de kör, men en liten minskning är ändå bättre än ingenting, säger If:s motorspecialist Dan Falconer i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att sms:andet har minskat efter lagen inträdde. Under 2010 svarade en av fyra, 25 procent, bilförare att de skickade och mottog SMS under körning. Idag uppger 18 procent att de sms:ar när de hanterar ett fordon. Åldersgruppen 18 till 29 år sticker ut när det gäller SMS, där 33 procent säger att de sms:ar vid körning.

- Det är mycket allvarligt att så många unga sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för fara, säger Falconer.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.