Nyheter Husvagn.se

En miljon registreringsnummer frigörs

Madelene Kristensson 2015-10-07

Från och med oktober månad är det möjligt med registreringsnummer som börjar på Y och Z. Det skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vid månadsskiftet september/oktober frigjorde Transportstyrelsen omkring en miljon nummerkombinationer för registrering av fordon. Det är nu möjligt att använda bokstäverna Y och Z först i registreringsnumret, vilka inte varit tillgängliga tidigare. De nya kombinationerna kommer att tillämpas parallellt med att gamla nummer återanvänds. Samtidigt meddelar Transportstyrelsen att fem kombinationer där första bokstäven är Y eller Z inte kommer vara tillgängliga då de anses olämpliga. Dessa kombinationer är ZEX, ZPY, ZUG, ZUP och ZOO.

- Vi gör alltid en bedömning kring olämplighet och denna gång bedömer vi att fem bokstavskombinationer ska undantas vid tilldelning av registreringsnummer, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare Transportstyrelsen, i pressmeddelandet.

Y och Z som begynnelsebokstav är de sista som är möjliga att ta i bruk i systemet med tre bokstäver följt av tre siffror. Med de nya kombinationerna inräknade finns sammanlagt 12,1 miljoner variationer av bokstavsföljder. Kombinationerna i dagens system förväntas räcka i mellan fem till sju år. Ett förslag från Transportstyrelsen inför framtiden är att det sista tecknet i registreringsnumret ska kunna vara en bokstav. Det innebär att antalet kombinationer ökar till närmare 39 miljoner.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.