Nyheter Husvagn.se

Elektronisk backhjälp från Volkswagen

Madelene Kristensson 2015-01-23

Volkswagen vill underlätta för dig som backar med husvagn och släp. Därför lanseras nu Trailer Assist - ställ in din vinkel och låt bilen sköta jobbet.

Trailer Assist-systemet använder information från både kameror och backsensorer för att kunna assistera när du backar. Genom att först lägga i backväxeln och därefter trycka på en knapp kommer systemet igång. Allt du behöver göra är att ställa in vinkeln gentemot bilen med knapparna som används för att reglera backspeglarna - så backar fordonet helt av sig självt.

Systemet kräver samtidigt en del övervakning av föraren, då den bland annat inte kan upptäcka föremål eller dylikt som skulle vara i vägen. 

Expressen Allt om bilar utförde nyligen ett test av det nya systemet och det lät så här:

" Vi testade att backa rakt bakåt, utan någon hand på ratten, cirka 20 meter och det var inga problem alls. Sen ställde vi in knappt 90 graders vinkel på släpet och började backa - för att simulera till exempel en vändning i en korsning. När släpet vänts runt och står rakt igen gäller det att ställa in noll graders vinkel - alltså rakt bakåt igen. Då ser systemet till att räta upp bil och släp i en rak linje."

Expressen nämner systemet som "pyssligt" till en början, där man verkligen behöver lära sig sitt släp och dess vinklar utan och innan för att få ett perfekt resultat. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.