Nyheter Husvagn.se

Däck med självreparering

Madelene Kristensson 2015-01-16

Från Michelin kommer nu ett helt nytt däck - som kan reparera sig själv vid skador.

Källa: Bild: Michelin

I genomsnitt får bilister i Europaområdet punktering en gång varje 75 000 kilometer. I Sydasien är siffran betydligt större, där bilister råkar ut för punktering var 3 000:de kilometer. 

Michelin har därmed utvecklat "Selfseal" - en teknologi som gör att däckets gummi kan reparera sig på egen hand. Den särskilt framtagna gummiblandningen lagar ögonblickligen skadan som uppkommer vid eventuell punktering.

- Många bilister oroar sig för punkteringar, inte minst eftersom en punktering ofta är synonymt med ett däckbyte på en riskfylld vägkant längs med vägen. Med våra nya självreparerande däck ser vi till att bilister har en sak mindre att oroa sig för när de kör, säger Arne Sköldén, produktexpert hos Michelin Norden, i ett pressmeddelande.

Den nya teknologin kommer inte bara med fördelar som tidsbesparing och minskad skaderisk - om en punktering till exempel skulle ske på en starkt trafikerad väg, blir situationen direkt allvarligare - utan är även bra i miljösynpunkt. Som följd av den självreparerande egenskapen krävs inget reservdäck, vilket innebär att produktionen av däck kan minska. Totalvikten minskar då inget reservdäck, domkraft eller övriga verktyg längre är nödvändiga - vilket i sin tur minskar åtgången av drivmedel.

Det självreparerande däcket kommer att släppas på den europeiska marknaden under året, och det i ett samarbete med Volkswagen. Den nya teknologin kommer att introduceras på flera bilmodeller de närmsta åren, personbil som light truck (max 1 800kg).

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.