Nyheter Husvagn.se

Campingtips för dig som älskar vandring

Husvagn.se 2020-07-23

Visste du att vandring har bevisade positiva effekter på din hälsa? Det finns forskning som visar att det är bra för både kropp och själ att ge sig ut i skogen på en vandringsstig eller traska över berg och skogar. Här hittar du de bästa campingtipsen för dig som är sugen på att vandra i sommar.

Majoriteten av Sveriges yta är täckt av skogsområden, perfekta för en vandringstur. Hela 53%. Det har inte gått någon förbi att de flesta av oss, trots våra stora mängd skog, väljer att bo i städer och framförallt storstäder. Vi kommer alltså längre och längre ifrån skogen i våra liv och vandrar inte i samma utsträckning som vi gjorde när vi var bosatta på landsbygden. Idag får vi ta till andra medel för att nå naturen på det sättet.

Matilda van den Bosch, doktor i landskapsplanering, forskar på naturens inverkan på vår hälsa och i ett reportage på Camping.se menar hon att skogen faktiskt kan påverka vår psykiska hälsa.

- När vi gick igenom tusen vetenskapliga artiklar i ämnet hittade vi att det finns bevis för att naturassisterad terapi är en effektiv behandling vid bland annat depression.

Hon har själv en bakgrund som läkare och har tidigare arbetat mycket med att behandla psykisk ohälsa med förebyggande metoder. I sin forskning har hon sett tydliga resultat när det kommer till vilken miljö som vi återhämtar oss snabbast i.

- Eftersom det är svårt att göra avancerade mätningar ute i skogen simulerade vi miljön i ett laboratorium. Resultaten var tydliga. De som fick uppleva den simulerade skogsmiljön återhämtade sig betydligt snabbare än de övriga.

Så, är det inte dags att planera den campingtur nära en härlig vandringsled?

Tips på campingplatser nära Sveriges vackraste vandringsleder

Kungsleden:
Nära kungsleden, en otrolig vandringsled, hittar du Björklidens camping. Med sina 100 campingtomter finns det gott om utrymme för alla vandringssugna sommargäster.

Österlenleden:
Österlenleden ligger som bekant i vackra Skåne. Med sin anmärkningsvärda natur har det blivit en av Sveriges mest välbesökta vandringsleder. I anslutning till den ligger Tobisviks Camping, som kan erbjuda så mycket som 290 campingtomter.

Höga kustenleden:
Höga kustenleden är även den en av Sveriges mest uppskattade resmål. Där kan du passa på att bo på Gullviks Havsbad som ligger perfekt för att kunna avnjuta Höga kustenleden. Där kan du även passa på att ta med dig din hund som är varmt välkommen på Gullviks Havsbad. 

Fler nyheter