Nyheter Husvagn.se

Varannan svensk vill semestra med husvagn och husbil

Husvagn.se 2022-05-18

Mer än varannan svensk vill semestra med husvagn eller husbil. Intresset är störst bland unga och det är främst frihetsupplevelsen som lockar. Det visar en Sifo-undersökning gjord tillsammans med husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Forsbergs Fritidscenter.

Sommaren 2020 blev inte som vanliga somrar och istället för utomlandsresor valde svenskarna att stanna hemma och intresserade sig för camping och svenska resmål. Två år senare visar undersökningar att hemestertrenden har förstärkts. I en Sifo-undersökning gjord tillsammans med husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter uppger varannan person (55 % ) att de kan tänka sig att resa med husbil eller husvagn. Fyra av tio personer (39 %) uppger att det vore en helt ny upplevelse.

– Allt fler förklarar sin kärlek till det mobila semesterlivet. Sverige är ett fantastiskt land med massvis av fina platser att besöka och upptäcka, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter, i ett pressmeddelande. 

Störst intresse är det hos 18-34-åringarna (60 %) medan den är något längre i den äldsta åldersgruppen som är på 56-79 år (49 %).

– Det är lite förvånande eftersom den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har passerat 50-strecket, men det är så klart jätteroligt och visar att campingbranschen går en ljus framtid till mötes. Att det ser ut så här tror jag beror på vanlife- och fricampingtrenden som fått stor spridning hos den yngre generationen, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter, i ett pressmeddelande. 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022, där totalt 1145 personer i åldern 18-79 år deltog.

Forsbergs Fritidscenters fem tips för en lyckad husbils- och husvagnssemester:

1. Planera din resa. Bestäm vilka destinationer du vill besöka och vilken rutt du ska ta i god tid innan resan.

2. Packa smart. Ta med dig kläder för svenskt väder – som ofta är väldigt varierande.

3. Ta reda på övernattningsmöjligheter. Trots att Sverige har allemansrätt finns det regler och förbud på var du får övernatta.

4. Boka ställplats och camping i förväg. För att vara säker på att du får plats på en camping eller ställplats är det bra att förboka detta innan.

5. Gör en checklista. Det är mycket att komma ihåg när du ska åka på semester med husvagn eller husbil och då är det bra att skriva ner saker som du ska komma ihåg. Som att kontrollera mängden gas, vatten och el med jämna mellanrum.

Forsberg Fritidscenter är Nordens största försäljare av husbilar och husvagnar. Företaget grundades 1991 av bröderna Forsberg och huvudkontoret ligger i Hyssna mellan Göteborg, Borås och Varberg. De är återförsäljare av Hobby, Frankia, Concorde och Niesmann samt återförsäljare för Sunlight och Pilote-husbilar samt Hobby och Polar-husvagnar. De finns på sju olika center runt om i Sverige och har över 120 medarbetare.

Alla återförsäljare av husvagnar i Sverige

Alla återförsäljare av husbilar i Sverige

Fler nyheter