Nyheter Husvagn.se

Tips och råd – så kör du säkert med husvagnen i sommar

Husvagn.se 2018-07-17

Sommaren är här och många är svenskarna som nu packar bilen och husvagnen och ger sig ut på vägarna. Sommartrafiken innebär också många ovana förare – både med och utan husvagn. Det kan leda till en osäkerhet i trafiken man gärna inte vill uppleva. Men det finns många tips på hur du blir en säkrare husvagnsförare – här har vi samlat de allra viktigaste!

Lär känna din bil och husvagn – provkör!

Ett enkelt tips för att minska osäkerhetskänslan ute på vägarna är att provköra både sin bil och sin husvagn. Åk ut till ett bra område där du kan träna på att backa och svänga i lugn och ro. Kör också med din husvagn på vägar med olika hastigheter – då märker du direkt hur det känns när det går lite fortare och exempelvis vinden påverkar. Du kommer känna dig mycket säkrare ute på vägen, vilket gör hela semesterupplevelsen roligare.

Lasta rätt och undvik problem

Det är mycket som ska med på campingsemestern och det kan vara svårt att veta hur mycket all packning egentligen väger. Läs på vilken totalvikt som gäller just för din husvagn och hur mycket du får lasta med tanke på ditt körkort. Stressa inte när du packar husvagnen utan försök att lägga saker så lågt som möjligt i husvagnen. Tyngre saker bör helst ligga i personbilen eller så nära draget som möjligt. Att köra med överlast kan både kosta en slant och räknas som vårdslöshet i trafik.

Kontrollera dina bromsar

Det vanligaste felet på husvagnar är bromsarna. Anledningen till detta är att husvagnarna ofta står stilla på vintern när det är kallt ute. Kärvande bromsar kan släppa men fungera dåligt – kontrollera därför dina bromsar noggrant innan du ger dig iväg på semestern. Du minskar då risken för otäcka och tråkiga händelser på din semester.

Elfel – litet problem som kan skapa stora skador

Elen kan krångla på släpvagnar och husvagnar. Ha därför för vana att kontrollera lamporna ofta så du inte kör runt med en trasig blinkers eller icke-fungerande bromsljus. Det kan faktiskt vara skillnaden mellan att krocka eller att inte krocka.

Backspeglar

Att köra med husvagn är en annorlunda upplevelse jämfört med att bara köra vanlig personbil. Det är viktigt att du ha bra uppsikt på sidorna och bakåt och när du svänger behöver du backspeglarna för att ha koll på din omgivning. 

Fler nyheter