Nyheter Husvagn.se

Campa brandsäkert – det här ska du tänka på

Husvagn.se 2020-03-03

Har du någon gång varit med om en brand i husvagn eller husbil? Då vet du hur snabbt det går. Det tar bara några minuter, sen är branden över. Räddningstjänsten har ingen chans att komma på plats i tid. Därför är det viktigt att du som campare är beredd på att gripa in. Men helst vill du förstås undvika brandrisken helt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en lista med fyra punkter du ska följa för att campa brandsäkert. Kom ihåg – ditt agerande kan vara skillnaden mellan liv och död för någon.

Gasol – tänk på det här

Att hantera gasol för värme eller matlagning kräver kunskap. Ha god ventilation och kontrollera att slangarna är täta. Förutom att gasol kan orsaka kvävning är den både brännbar och explosiv. Förvara aldrig gasolflaskor liggande. Utrustningen ska vara placerad långt ifrån brännbart material. Minst 60 centimeter. Ett tips är att kontrollera gasolanläggningens läckindikator varje gång du byter behållare. Det kan du ofta få hjälp med genom någon husvagnsklubb, eller i samband med kontrollbesiktningen.

Grilla

Grilla aldrig i förtältet. Det är den vane camparen såklart väl medveten om. Grillen ska stå minst en meter från husvagnen eller husbilen. Underlaget ska vara plant och självklart inte brännbart. Tändvätska ska förvaras minst tre meter från grillen, som aldrig ska lämnas utan uppsyn. Tänk också på att använd grillkol från en kolgrill kan behålla värme och glöd i tre dygn. Lägg det använda grillkolet på anvisad plats.

Håll rekommenderade avstånd

Avståndet mellan två campingfordon bör vara minst fyra meter. Brinner det hos grannen är det lätt hänt att elden sprider sig till ditt fordon. Att hålla det rekommenderade avståndet är en billig försäkring. Men det är ditt eget ansvar att se till att det hålls.

Elutrustning

Det är också ditt eget ansvar att hålla elutrustningen i bra skick. Kablarna ska vara hela och utrustningen CE-märkt. Det är viktigt att regelbundet se över elinstallationen. Detta för att den är utsatt för kraftiga vibrationer och skakningar under färd. Om campingens anslutningsuttag är installerat efter 1992 ska den vara skyddad av jordfelsbrytare, men ta med egen jordfelsbrytare för säkerhets skull. Ledningen mellan elstolpe och vagn bör inte vara längre än 25 meter. Rulla ut hela sladden. Det kan hända att värmen stiger i en upprullad sladd. Då kan isoleringen smälta och följden bli en strömförande bil och husvagn.

Fler nyheter