Nyheter Husvagn.se

Bli en mästare på att backa med husvagn - vi har knepen som gör det till en barnlek

Husvagn.se 2018-09-04

Att backa med husvagn kan vara svårt. Speciellt om du är ovan och det är i en pressande situation. Men är det verkligen så svårt som de flesta säger? Och finns det några knep på hur man på nolltid kan få husvagnen på plats?

Att kunna backa med husvagn på ett säkert sätt är en nödvändighet för dig som valt detta trevliga fritidsfordon. Trots det är det många husvagnsförare som aldrig tagit sig varken tid eller lust att lära sig denna ädla konst. Kanske för att det går ett rykte om att det är så besvärligt och svårt. Men att backa med husvagn behöver inte vara särskilt svårt eller krångligt – och det behöver absolut inte åstadkomma bekymrade miner och en tråkig stämning i bilen. Här ger vi dig några enkla tips som gör att du bemästrar denna speciella teknik.

Hitta en plats att träna på!

Övning ger färdighet, vilket många tyvärr inte verkar inse. Att träna på ett område hemmavid gör att du känner dig trygg och lär dig hur husvagnen beter sig beroende på dina rattrörelser. Att hitta ett lugnt och bra område där du kan träna är därför väldigt viktigt och leder till en säker teknik. Ta dig tid att träna och öva – det kommer du ha nytta av i en nödsituation! Att tänka ”det löser sig ändå” kan innebära att du faktiskt orsakar skada – antingen på omgivningen eller på personer – och det är inte något du vill!

Tänk tvärtom – och bli en mästare på att backa

Den gyllene regeln när det gäller husvagnsbackning har du säkert hört förr: gör tvärtom mot när du backar med bil. Lägg helt enkelt en hand nedtill på ratten och styr uppåt åt det håll du vill att husvagnen ska svänga. När vagnen börjat backa i den riktningen, sväng om ratten. Då följer bilen husvagnen i svängen. När du fått igång svängningskurvan behöver du sedan bara små rörelsen med ratten för att öka eller minska kurvan.

Ta hjälp av din omgivning

Du kommer in på en fullproppad camping och hittar din plats. Nu återstår det bara att backa in husvagnen innan semestern kan börja på riktigt. Eller bara och bara förresten. Att backa in husvagnen på en relativt liten yta samtidigt som rutinerade campare står och kollar på dig är inte det enklaste. Därför är det bra om du tar hjälp av någon som står bakom ekipaget och guidar dig rätt. Det kan annars bli lätt att fastna i ”fällknivsläget” då du måste köra framåt igen och göra ett nytt försök.

Vilken vagn är enklast – och vilken är svårast?

En kan tänka sig att det borde vara lättare att backa med en smidig och liten husvagn än en stor, men faktum är att det är precis tvärtom. Det som är avgörande är avståndet mellan bilen och vagnshjulen. Ju kortare avstånd du har – desto snabbare utslag på vagnen vid olika rattrörelser. 

Fler nyheter