Nyheter Husvagn.se

Bästa husvagnsmodellen för familjen

Husvagn.se 2017-09-21

Bild: Kabe HACIENDA 880 D-TDL

På årets Elmia-mässa var trenden tydlig. Allt fler barnfamiljer väljer campinglivet och för den som inte har någon erfarenhet kan det vara svårt att välja rätt husvagn.

Många barnfamiljer väljer husvagn framför husbil och anledningarna till detta är flera. Dels är inköpspriset ofta lägre och dels är begagnatmarknaden en helt annan. En husvagn bjuder i regel på rejäla utrymmen och hela familjen kan åka bekvämt och säkert i egna bilen. Till skillnad från det äldre paret väljer barnfamiljen gärna att stanna länge på en och samma camping.

Att husera på ett och samma ställe ger trygghet och gör att man kan uppleva en avkopplad vardag, där man slipper fundera på vart man ska åka härnäst. Ofta skaffar sig barnen vänner på campingen och det blir ett återkommande sommarnöje att umgås på sommaren. Som vuxen finns också möjligheter till umgänge och här är alla fria att göra vad man känner för, inom ramen för ett lättsamt familjeliv med mat och andra rutiner.

 
Fördelar med husvagn
 

Husvagnar har ofta en bredare mittgång än en husbil och hela vagnen kan utnyttjas eftersom förarplatsen inte upptar någon del av boytan. Man kan visserligen inte köra så snabbt med husvagn, men många uppskattar att resa i en makligare takt och nöjesköra – för det är trots allt semester!

Ett bra förtält gör tillvaron extra bekväm och en stor del av tiden tillbringas utomhus eller i skydd av tältet. Här kan man sitta när det regnar, men även få skydd från solen. Husbilar har ofta bara en markis och ett riktigt förtält ger ett helt annat väderskydd. Med en infravärmare blir det som ett extra rum där kan man sitta och umgås, äta eller se på tv.

 
Praktiska aspekter
 

En husbil är det mer eller mindre bara att parkera, men en husvagn kräver lite mer. Den ska kopplas loss från bilen, stödben ska fällas upp och förtält monteras. Men när setet väl är på plats så är det – och då brukar allt fungera väldigt smidigt. Bilen är också frikopplad och kan användas vid shoppingturer och andra utflykter.

 
Som en stuga fast på hjul
 

Många föredrar husvagn eftersom det är lite som en sommarstuga fast på hjul. Istället för att behöva välja var stugan ska ligga kan du själv välja plats för säsongen. De flesta använder den flitigast sommartid, men är husvagnen vinterbonad så går även utmärkt att använda den som fjällstuga vid skidsemestern. Detta är väldigt bekvämt eftersom man då har skidor och utrustning nära till hands.

 
Välj rätt husvagn
 

Vilket märke man fastnar för är väldigt individuellt. Det är inte bara själva husvagnens utformning som spelar in, utan även inredningsdetaljer, design och olika finesser. Utöver detta finns det olika egenskaper att ta hänsyn till. Här reder vi ut några av de vanligaste begreppen. Ofta är flera av dessa kombinerade i samma husvagn.

 
Resevagn
 

En nättare variant av husvagn som är 230 cm bred – istället för 250 cm. Denna modell är smidig om man har tänkt resa runt mycket. En nackdel är det minskade utrymmet.

 
Boggi-vagn
 

En rejäl konstruktion med dubbla hjulaxlar vilket gör att husvagnen blir stadig och kan byggas längre. En nackdel är att boggi-vagnen är tyngre och klumpigare att hantera.

 
Vintervagn / Vinterbonad vagn
 

Isoleringen skyddar mot kyla på vintern och värme på sommaren. Säsongen förlängs men å andra sidan är husvagnen dyrare i inköp. De lyxigare varianterna har också vattenburet värmesystem.

 
Barnkammarvagn
 

Denna variant är omtyckt av barnfamiljer, eftersom husvagnen har bra med utrymme och flera våningssängar. En nackdel är att dessa ofta är anpassade för just barn – vilket utesluter att vuxna kan sova i dem.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.