Bästa med hög arm
Vattenkran Sunwind Style Krom

En vattenkran med hög vridbar arm och inbyggd elektrisk brytare för 12 volt anpassad till dränkbar pump.

Produktegenskaper

 • Inbyggd elektrisk brytare för 12 volt
 • Vridbar arm
 • Anpassad till dränkbar pump

Produktöversikt

Sunwind Style Krom är en elegant nickelfärgad vattenkran till husvagn med hög vridbar arm och ett kristalliknande vrid. Kranen har en inbyggd elektrisk brytare för 12 volt som är anpassad till husvagnens batteri. Den är anpassad till en dränkbar pump och ansluts till en 10 mm vattenslang och passar till ett hål på 20 mm i diameter.


Bästa enkla modell
Vattenkran Sunwind Deluxe Krom

En kromfärgad och vridbar vattenkran för 12 volt som är anpassad till en dränkbar pump.

Produktegenskaper

 • Inbyggd elektrisk brytare för 12 volt
 • Vridbar arm
 • Anpassad till dränkbar pump

Produktöversikt

Sunwind Deluxe Krom är en kromfärgad vattenkran till husvagn med inbyggd elektrisk brytare för 12 volt. Den har en vridbar arm så att du kan flytta den vid behov. Vattenkranen är anpassad för en dränkbar pump. Du ansluter den till en 10 mm vattenslang och hålstorleken för montering är 20 mm i diameter.


Bästa design
Reich Contur S90 vattenkran

En silverfärgad vattenkran till husvagn som ger en snygg detalj i köket och som drivs av dränkbar eller eldriven pump.

Produktegenskaper

 • Elegant vattenkran med hög arm
 • Passar till både dränkbar pump och pump med strömbrytare
 • Vridbar 360 grader

Produktöversikt

Vattenkranen Reich Contur S90 är en silverfärgad vattenkran med hög arm och en snygg detalj i det moderna husvagnsköket. Den har en engreppsmixer och strömbrytare och kan användas till både dränkbar pump och eldriven pump med strömbrytare för 12 volt. Kranen har en hög arm som går att vrida 360 grader för smidig hantering. Den klarar tryck upp till 6 bar och är för både varmt och kallt vatten. Vattenkranen finns med två olika anslutningar – 45 grader och Uniquick. Monteringshålet är på 33 mm i diameter.


Bästa prisvärda
Comet elkran till kallt vatten – färg svart/krom

En prisvärd vattenkran för kallt vatten med en strömbrytare för 12 volt och anpassad till dränkbar pump.

Produktegenskaper

 • För kallt vatten
 • Strömbrytare för 12 volt
 • Anpassad till dränkbar pump

Produktöversikt

Comets elkran till kallt vatten är en svart och kromfärgad vattenkran till husvagn. Den har en strömbrytare för 12 volt och är anpassad att använda till en vattentank med dränkbar pump. Monteringshålet är på 17 mm i diameter.


Köpguide: Så väljer du rätt vattenkran till husvagn

Har din vattenkran till husvagnen gått sönder? Det är enkelt att byta den och det finns många snygga modeller att köpa som ger ett lyxigt intryck. En kvalitetskran sparar dessutom på ditt vatten eftersom vattenfördelningen blir jämnare.

Så fungerar en vattenkran till husvagn

Det går att få det nästan lika bekvämt med rinnande vatten i husvagnen som hemma. Däremot har du inte samma möjlighet att tappa vatten på samma sätt eftersom husvagnen inte är kopplad till ett vatten- och avloppssystem. De flesta husvagnar förvarar sitt färskvatten i en vattentank eller stora dunkar som sedan pumpas upp till vattenkranen. För att få konstruktionen att fungera måste du köpa en vattenkran som är anpassad för detta. Strömbrytaren sitter monterad på vredet på kranen för att ström ska starta den dränkbara pumpen som är nersänkt i vattendunken. Det finns också vattenkranar utan strömbrytare med pump som känner av vattentrycket och startar automatiskt när trycket blir för lågt.

Vilken vattenkran ska jag välja?

Väljer du en kran som går på el ska du köpa en för 12 volt som är anpassad till husvagnens batteri. För att få fram rätt håldimension till den nya vattenkranen kan du kika på din gamla. Vissa är anpassade till en specifik diskho medan andra är universala och går att använda till alla med rätt storlek. När du har tagit fram rätt mått kan du välja design på kranen. Det finns flera olika modeller att välja mellan med olika längder på kranen, färger och material. Till köket kan det till exempel vara bra att köpa en vattenkran med längre kran för att lättare kunna diska. Det finns modeller som är anpassade till antingen kallt vatten eller både kallt och varmt vatten och med engreppskran eller tvågreppskran.

Välja vattenkran till husvagn.

Så byter du en vattenkran till husvagn

Du kan själv byta vattenkranen i din husvagn. Kranarna har olika krananslutningar som kan vara bra att känna till när du ska montera den.

Slangnippelanslutning: Detta är den vanligaste anslutningen där den mjuka vattenslangen dras på kranens nippel och tätas med en slangklämma.

John Guest-koppling: Du ansluter den hårda vattenslangen i plast till kopplingen genom att föra in vattenslangen i kopplingen och sedan spänner fast den med hullingar.

Rapidkopplingen: Kopplingen har en gäng i metall där vattenslangens ände kopplas samman med vattenkranens med en spännmutter.

Uniquickanslutning: En smart och enkel lösning. Kopplingen har små hullingar som spänner fast slangen. När du ska sätta i slangen öppnar du kopplingen med en spärr så att hullingarna dras tillbaka. Sedan släpper du spärren och då biter hullingarna sig fast i slangen.

Läs också: Välj rätt vattenpump till husvagn

Läs också: Köpa Porta Potti eller annan portabel toalett till husbil

Läs också: Välj rätt vattendunk med kran till husbil


Redaktionen
Husvagn.se
info@husvagn.se