Nyheter Husvagn.se

Stort intresse för begagnade husvagnar

Husvagn.se 2023-09-08

Intresset för begagnade husvagnar och husbilar är stort. Det visar siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört.

Foto: Elmia

Även om intresset för camping är rekordstort har nyförsäljningen av fritidsfordon minskat under 2023 jämfört med föregående år. Under augusti registrerades 188 husvagnar, jämfört med 218 husvagnar samma månad 2022. Hittills under 2023 har 1596 husvagnar registrerats, jämfört med 2644 husvagnar samma period 2022. Detta innebär en minskning med 39,64 procent.

Stor ökning av begagnade husvagnar

Däremot är efterfrågan på begagnade husvagnar och husbilar stort. Detta visar nya siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört. Intresset bekräftas även av landets campingar och ställplatser.

– Återförsäljarna vittnar om att det sällan har varit så mycket spring i butikerna som i år. Och försäljningen av begagnade husvagnar och husbilar går som tåget. Färska siffror visar att det hittills i år har sålts närmare 45 000 husvagnar och husbilar i Sverige. Av dem har nio av tio ekipage varit begagnade, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Under de första åtta månaderna under 2023 beräknas branschen ha omsatt 22,6 miljarder kronor.

– Såväl husvagnar som husbilar lever generellt länge och har bra andrahandsvärden. Att vi har produkter som fungerar och används länge visar att vi är en klimatsmart bransch ur flera aspekter, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisation HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Branschen tror på en kommande ökning av nya husvagnar

Enligt Elmias undersökning tror branschen att det blir en stabilisering av nya fordon under 2024 och att volymerna kommer att bli samma som i år. Om de får sia fem år framåt tror de dock att branschen har vuxit.

– Allt talar för det. Intresset för det mobila livet är rekordstort och de nya kundgrupper som kommit till under senare år, inte minst under pandemin, har stannat kvar. Segmentet vans lockar dessutom till sig en helt ny kundgrupp. Många uppskattar en aktiv fritid och här ger husvagn eller husbil möjlighet att leva sin dröm, säger Klas Brandt.

Återförsäljarna säljer fler varumärken

En trend är att återförsäljarna blir större och säljer fler varumärken. Idag har många återförsäljare dubbelt så många varumärken som för tio år sedan. Elmias undersökning visar också att fler väljer sin husvagn eller husbil efter funktion, användningsområde och pris snarare än varumärke.

Stark försäljning av husvagnstillbehör

I stort sett alla campinganläggningar i Sverige rapporterar om en rekordsommar för 2023. Att campingsommaren varit stark märks bland annat på försäljningen av  husvagnstillbehören. Tillbehören omfattar allt från förtält och köksutrustning till grillar och utemöbler.

– Vi får positiva signaler från våra medlemsföretag. Tillbehör är bara ett av flera områden som visar starka siffror, säger Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Försäljningen av campingtillbehören har ökat både tack vare ett bredare utbud och för att antalet campingfordon har ökat. Jonas Tidqvist, vd på Kama Fritid, branschens största tillbehörsgrossist berättar att försäljningen fram till juni var lägre jämfört med 2022, men att det därefter har vänt:

– Den stora förklaringen är självklart att det är fler än någonsin som campar. Jag tror också att dygnen i husvagnen eller husbilen har blivit fler än tidigare. En stor del av dem som åkte ut i Europa tidigare har valt att semestra hemma. Det leder till färre timmar i bil och fler på campingen. Det har gynnat vår försäljning.

Han ser att framför allt gasolgrillar och produkter kopplade till matlagning och köket har ökat. Även intresset för tältvagnar har ökat kraftigt under det senaste året, något som är kopplat till elbilsförsäljningen.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.