Nyheter Husvagn.se

Solceller för husvagn - så fungerar det

Husvagn.se 2021-06-21

Allt fler människor väljer att värna om miljön. Många av oss använder redan solceller på våra hem, vilket gynnar både naturen och plånboken. Men idag är det faktiskt möjligt att ta det hela ett steg längre och montera solceller även på husvagnen. Det är visserligen inte lika vanligt som att montera dem på en bostad, men det är fullt möjligt - och inte särskilt komplicerat.

Olika typer av solceller

Det finns tre olika typer av solceller, nämligen monokristallina, polykristallina och tunnfilmspaneler. Monokristallina solceller är bäst på att lagra solenergi, även under gråa och regniga dagar. De har en verkningsgrad på 16-24%, medan de polykristallina endast bjuder på 13-15% och tunnfilmspanelerna på 6-8%. Monokristallina solceller kostar därför lite mer. Färgen på den här typen av solceller går mot svart och de är tillverkade av tunna kiselkristaller.

Polykristallina solceller och tunnfilmspaneler är andra alternativ. Tunnfilmspaneler är flexibla och smidiga då man kan följa alkovens form eller andra mindre böjningar på ytan. De är dock de dyraste sorterna så passar inte om man föredrar något lite billigare.

Hur fungerar solceller?

Solcellerna fungerar genom att de fångar upp solljus som sedan omvandlas till ström. Strömmen går till regulatorn, som i sin tur omvandlar den till rätt spänningsnivå. Slutligen åker den vidare till batteriet, där den lagras. Batteriet i ett solcellssystem laddas alltså ungefär som ett vanligt laddningsbart batteri. Den stora skillnaden är att solen fungerar som energikälla.

Eftersom systemets solpaneler är av stor betydelse är det viktigt att välja rätt alternativ. Du bör först fundera över hur mycket ström du egentligen behöver. Vill du kunna titta på Tv, ha ett kylskåp och koka kaffe samtidigt? Eller behöver du bara lite ström för att ladda telefonen under dagen? Det är dina egna önskemål som avgör vilken typ av solpaneler och batteri du bör välja.

En solpanel på 100W alstrar ungefär 400Wh ström dagligen. Därför brukar en solpanel på 100-200W räcka för en husvagn. Det gäller mellan april och oktober, då vi får som mest solljus. Mellan november och mars bör du räkna med mindre ström per dag.

Så vet du hur mycket ström du behöver

Om du känner dig osäker på hur mycket ström du behöver kan du alltid räkna på det. Nedan framgår ungefär hur mycket ström olika apparater drar vid normal daglig användning.

  • - Kylskåp - 432Wh
  • - Kaffebryggare - 100Wh
  • - Belysning - 100Wh (LED-lampor)
  • - Mobilladdare - 20 Wh
  • - Totalt energibehov = 652Wh

Hur installeras solceller?

Det är alltid en god idé att låta en elektriker installera dina solceller. Monteringen i sig är relativt enkelt, men det finns trots allt vissa risker att något blir fel. Bland annat är det viktigt att alla kablar fästs på rätt sätt och att installationen blir vattentät. För att installera dina solpaneler krävs följande:

  • - Solcellspanel
  • - Kabelkit
  • - Laddningsregulator
  • - Monteringssats

Du kan själv montera dina solceller genom att fästa dem på den utvalda ytan. Regulatorn kopplas alltid först till batteriet. Sedan dras solcellspanelens kabel till regulatorn. Om regulatorn är avstängd/död (ej kopplad till batteri) tar den skada av att få ström från solcellspanelen. Därför måste det kopplas i den ordningen.

Slutord

Valet av solpaneler är givetvis individuellt. Vanligtvis räcker monokristallina paneler på 100-200W till en husvagn, men det kan naturligtvis variera. För att göra rätt val rekommenderar vi att du räknar ut din ungefärliga strömkonsumption. Använd gärna LED-lampor för att spara på strömmen och se till att solpanelerna förblir rena för bästa effekt. Lycka till med din nya, grönare husvagn!

Erbjudande till våra besökare

I samarbete med legoelektronik.se kan vi erbjuda ett fantastiskt pris för besökare på husvagn.se!

Direktlänk till erbjudandet

Använd koden i kassan här:

Fler nyheter