Nyheter Husvagn.se

Fler nykterhetskontroller på vägarna

Madelene Kristensson 2014-05-30

Så många som 1/5 av de olyckor som sker i trafiken omfattar en alkohol- eller drogpåverkad förare. Under vecka 23 trappar polisen upp sina nykterhetskontroller i hela landet. Hela veckan ligger polisens fokus på nykterhet i trafiken och man arrangerar därför flera utandningsprover på vägarna.

De svenska somrarna är inte långa och svenskarna älskar att utnyttja det härliga vädret till fullo. Under de varma månaderna ökar alkoholkonsumtionen i landet och risken för trafikolyckor direkt relaterade till alkohol och droger ökar avsevärt. Mellan år 2010-2013 omkom 232 människor i trafikolyckor där alkohol och droger spelade en roll. En tredjedel av dessa olyckor skedde under sommaren.

"Våga säg till när ni vet att någon ska köra efter att ha druckit alkohol och åk aldrig med någon som druckit. Samvetet om något händer kan vara tungt att bära resten av livet." - Bengt Svensson, kommissarie, Rikspolisstyrelsen

Utvecklingen går idag framåt för att minska rattfylleri. Tekniken spelar en stor roll - genom att skapa bättre alkolås till fordon och alkobommar vid färjeterminaler ska man minska antalet dödsolyckor relaterade till alkohol- & drogpåverkan. Även polisen axlar en stor roll. Ju mer man syns och ju fler nykterhetskontroller som sker kan minska olycksrisken betydligt.

Polisen arrangerar fler nykterhetskontroller över hela landet under 2 juni - 8 juni i samband med sin insatsvecka med fokus på trafiknykterhet. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.