Nyheter Husvagn.se

För dig med elbil – Husvagnar med låg totalvikt

Husvagn.se 2022-05-17

Har du en elbil och vill åka på husvagnssemester? Då ska du välja en husvagn med lägre totalvikt för att bilen ska klara av att dra den. Vi ger dig tips på husvagnar med låg vikt och bra saker att tänka på inför din husvagnssemester med elbil.

Köra husvagn med elbil - tips på husvagnar.

Försäljningen av både husvagnar och husbilar ökar i Sverige och mycket beror på ett ökat intresse för semester på hemmaplan och friluftsliv. Som en del av omställningen inom bilindustrin står nu husvagnsmarknaden dessutom inför en spännande fas.

– I takt med elektrifieringen har vi särskilt märkt av en ökad efterfrågan på vagnar med lägre totalvikt som är mer anpassade för elbilar, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Tips på husvagnar med låg vikt

LMC Sassino 390 K

Sassino

LMC:s husvagnsserie Sassino är deras populära nybörjarmodell som är en attraktiv start på husvagnslivet, särskilt för unga par och familjer. Dessutom ger den mycket campingglädje till ett litet pris. Husvagnarna finns i fem olika planlösningar där  LMC Sassino 390 K är den lättaste med en totalvikt på 1100 kilo. Den är utrustad med fyra till fem sovplatser, är 627 centimeter lång, 212 meter bred och 261 meter hög. Inredningen är ljus och planlösningen smart vilket gör den till LMC:s smalaste husvagn.

LMC Sassino 470 K

Sassino

LMC:s husvagnsserie Sassino är en instegsmodell som passar särskilt bra för unga par och familjer. Köper du en Sassino får du en bra start på husvagnslivet – dessutom till ett litet pris. Husvagnarna finns i fem olika planlösningar där  LMC Sassino 470 K är den största av dem med plats för fyra till sex personer. Husvagnen har en totalvikt på 1200 kilo, är 718 centimeter lång, 212 centimeter bred och 261 centimeter hög.

Dethleffs C’Joy 410 LK

Dethleffs C’Joy

Dethleffs C’Joy är en husvagnsserie med mindre vikt, lägre pris och allt du behöver för att uppleva den stora friheten.  Dethleffs C’Joy 410 LK är en perfekt nybörjarhusvagn med ett kompakt yttermått som passar mindre personbilar och elbilar. Totalvikten är på 1100 kilo och det finns upp till fem sovplatser. Husvagnen har en totallängd på 624 centimeter, en bredd på 212 centimeter och en höjd på 261 centimeter.

Dethleffs C’Joy 420 QSH

Dethleffs C’Joy

Dethleffs C’Joy är en serie som passar utmärkt för nybörjare.  Dethleffs C’Joy 420 QSH är en av husvagnarna och den kommer med låg vikt, förmånligt pris och är komplett med allt du behöver till semestern. Husvagnen har upp till tre sovplatser vilket gör att den passar utmärkt för par eller till den lilla familjen. Tack vare det kompakta yttermåttet och den låga vikten kan du använda den tillsammans med mindre personbilar och elbilar. Husvagnen har en totalvikt på 1100 kilo, 617 centimeter lång, 212 centimeter bred och 261 centimeter hög.

Dethleffs E.HOME

Dethleffs E.HOME

Dethleffs E.HOME är en eldriven husvagn och utvecklad och tillverkad specifikt för elbilar. Det sitter elmotorer på husvagnens hjul som hjälper till att driva husvagnen framåt och avlastar bilen. Husvagnen är fortfarande under utveckling och är ännu inte godkänd och redo att serietillverkas – men håll till godo!

Adria Action 361 LH

Adria Action

Adria Action beskrivs som det nya originalet och är en serie ikoniska, lätta och snygga husvagnar som passar för dig som vill ha en aktiv semester.  Action 361 LH är kompakt med ett flexibelt vardagsrum, tre sängplatser, ett smart kök och en modern inredning. Husvagnen har en totalvikt på 1100 kilo, är 401 centimeter lång och 230 centimeter bred.

Hobby Caravan OnTour 390 SF

Hobby OnTour.

Hobby Caravans husvagnsserie OnTour beskrivs som en bra instegsmodell och med den är du alltid redo för spännande utflykter.  OnTour 390 SF är en kompakt husvagn som passar även för den mindre bilen eller elbilar. Den har upp till fyra sovplatser, ett rymligt kök och en modern och avkopplande miljö i vardagsrumsdelen. Husvagnen har en totalvikt på 1200 kilo, en totallängd på 578 centimeter och en bredd på 220 centimeter.

Köra husvagn med elbil – att tänka på

En av förutsättningarna för att elbilen ska kunna dra en husvagn är att den har en dragkrok. Det ställs också höga krav på elbilens drivlina och batterikapacitet, vilket gör att alla elbilar inte får montera en dragkrok eftersom motorerna lätt kan överbelastas.

När elbilen drar husvagnen kan elbilens förbrukning öka med upp till 90 procent vilket gör att du behöver ladda den oftare – så håll koll på laddstationer längs vägen!

Elbilar väger mer än en vanlig bil vilket också påverkar totalvikten på hur mycket du får dra. Kontrollera därför att du har rätt körkort, något som hänger på den sammanlagda vikten för bil och husvagn. På ett vanligt B-körkort får du max köra ett fordon med en totalvikt på 3500 kilo – till exempel en husvagn som väger 1500 kilo och en bil som väger 2000 kilo.

Exempel på elbilar som kan dra husvagnar:

Polestar 2: Dragvikt 1500 kilo

Volvo XC Recharge: Dragvikt 1500 kilo

Nissan Airya: Dragvikt 1500 kilo

Kia EV6: Dragvikt 1600 kilo

Hyundai IONIQ 5: Dragvikt 1600 kg

Tesla Model Y: Dragvikt 1600 kilo

Audi e-tron: Dragvikt 1800 kilo

Mercedes EQC: Dragvikt 1800 kilo

Tesla Model X: Dragvikt 2250 kilo

Se och jämför alla husvagnsmodeller

Fler nyheter