7-polig
SecoRüt 20140 west släpvagnskontakt

En rejäl släpvagnskontakt med 7 poler för din husvagn.

Produktegenskaper

  • 7-polig släpvagnskontakt
  • Plastmaterial

Produktöversikt

SecoRüt 20140 west är en tyskproducerad 7-polig släpvagnskontakt med en driftspänning på 12 volt. Dosan är svart i plastmaterial. Släpvagnskontakten är enkel att montera och kopplar snabbt ihop ljuset mellan din bil och husvagn.


13-polig
SecoRüt 30135 släpvagnskontakt 13-polig

En 13-polig släpvagnskontakt med möjlighet att stänga av dimljuset

Produktegenskaper

  • 13-polig Secorut
  • Gjord i ABS-plast
  • Kan stänga av dimljuset

Produktöversikt

SecoRüt 30135 är en tysktillverkad släpvagnskontakt i ABS-plast som sammankopplar belysningen mellan din husvagn och bil. Det är en 13-polig sockel i svart ABS-plast. Det finns en funktion för att stänga av dimljuset.


13-polig
EH Connector stickkontakt 13-polig art nr. 50-2200016

En 13-polig släpvagnskontakt som kopplar ihop husvagnen och bilens belysning.

Produktegenskaper

  • 13-polig
  • Plast
  • Prisvärd

Produktöversikt

EH Connector 13-poliga släpvagnskontakt med skruvanslutning används för att koppla samman belysningen mellan din bil och husvagn. Det är en svensktillverkad släpvagnskontakt i svart plast.


Köpguide: Så väljer du rätt släpvagnskontakt

För att kunna köra din husvagn måste du också ha en dragkrok med en släpvagnskontakt. En släpvagnskontakt leder strömmen till din husvagn så att belysning och blinkers fungerar ihop med bilen. När till exempel bilens bromsljus lyser gör också husvagnens det.

Vad är en släpsvagnskontakt?

En släpvagnskontakt består av en kontakt i plast eller aluminium med högkvalitativa mässingsstift som kopplar samman bilen och husvagnen. Den kopplas in i eluttaget som sitter bredvid bilens dragkrok. En släpvagnskontakt med sju poler innehåller sju stift som leder ström till blinkers, backljus, dimbakljus, positionsljus, sidomarkeringar, bakljus och bromsljus.

Olika typer av släpvagnskontakt

I Europa finns det två vanliga modeller av släpvagnskontakter av ISO-standard, en 7-polig och 13-polig. En 7-polig släpvagnskontakt är utformad enligt standard ISO 7638-2 och används vanligast till bilar. En 13-polig släpvagnskontakt är utformad enligt standard ISO 11446 och kallas också för Jaeger-kontakt. Den är vanligast för lastbilar, men även för många nyare bilar och husvagnar som har fler ledningar. Har du en nyare bil men äldre husvagn kan du behöva köpa till en adapter så att de blir kompatibla med varandra. Elkabelsatsen el tas från från 12 voltuttaget eller direkt från bilens batteri.

Så byter du en släpsvagnskontakt

En släpvagnskontakt slits en hel del eftersom den är utsatt för många yttre påfrestningar. Skulle du upptäcka att någon av ljusen inte lyser som de ska kan det bero på att släpvagnskontakten är trasig och behöver bytas. Det är enkelt att byta en släpvagnskontakt till din bil, så länge du vet hur du ska göra. Använd ett kopplingsschema för att få till det ordentligt. Kopplingsschemat visar tydligt med färg vilka kablar som ska sättas var. Tänk på att inte utsätta släpvagnskontakten för till exempel högtryckstvätt och när du byter den ska du ska den vara ren och torr.

Kopplingsschema för 7 poler - så byter du en släpvagnskontakt.


Redaktionen
Husvagn.se
info@husvagn.se