Nyheter Husvagn.se

Volvo ska förhindra kollisioner

Madelene Kristensson 2014-12-19

Tillsammans med Ericsson och POC utvecklar Volvo ett varningssystem med syfte att förebygga kollisioner bilar och cyklar emellan. Det skriver Vi Bilägare.

Femtio procent av alla cyklister som omkommer i trafiken har kolliderat med en bil, enligt Volvo. Nu vill Volvo ändra på trenden och utvecklar ett varningssystem tillsammans med elektronikföretaget Ericsson och sportskyddstillverkaren POC.

Det har tagits fram en prototyp som idag omfattar en cykelhjälm, en applikation för smartphones samt en sändar- och mottagarteknik som enligt företagen ska förhindra cykel-bil-kollisioner.

Varningarna fungerar genom en applikation som då ska finnas installerad på cyklistens smartphone. Applikationen sänder ut information om var cyklisten befinner sig till Volvos molntjänst och mottages av Volvobilar i området, och varnar till exempel om det kommer en cyklist eller bilist i ett gathörn, bakom en tredje bil eller befinner sig i döda vinkeln. Varningssystemet fungerar så att bilister ska kunna förvarnas på fordonets display att en cykel närmar sig, detsamma gäller för cyklisterna - fast då sker förvarningen med hjälp av blinkande lampor monterade i cykelhjälmen. Enligt Volvo ska företagets autobroms och tidigare varningssystem "City Safety" vara förenligt med det nya systemet.

Den nya tekniken kommer att kunna beskådas under elektronikmässan "CES" i Las Vegas i början av januari nästa år.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.