Nyheter Husvagn.se

Turista längs E4:an i sommar

Husvagn.se 2020-07-08

Att coronaviruset ställt planera på ända i sommar är ingen nyhet. Därför planerar många att semestra på hemmaplan istället i sommar. En ny undersökning gjord på uppdrag av Göta Kanal visar att en av fyra planerar på att upptäcka Sverige med bil i sommar.

E4:an är en av Sveriges mest vältrafikerade vägar. Från Haparanda i norr sträcker den sig till Helsingborg i söder. Här åker flertalet svenskar under sommarmånaderna för att ta del av landets semesterutbud. Men det finns en mängd sevärdheter som många inte känner till.


1. Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

20 minuter norr om E4:an i Örnsköldsvik hittar du orten Husum och den spektakulära Skallbergsgrottan. Grottan är Nordens största urbergsgrotta och har en sammanlagd längd på 220 meter av gångar och salar. För att besöka grottan kräver det att du både har hjälm och ficklampa, varpå hjälm går att låna på plats. Med hjälp av rep, stegar och instruktioner kan du ta dig igenom en nervkittlande nedklättring. Glöm inte heller att besöka Skallberget från toppen där du kan uppleva en magnifik utsikt.


2. Skuleberget – Örnsköldsvik

Skuleberget, som ligger i närheten av Docksta, är en annan besöksvänlig destination. Det finns två alternativ till att ta sig upp på bergstoppen, beroende på vilken utmaning du söker. Kör du av E4:an söder om Skuleberget, norr om Docksta, kan du hoppa på en linbana för att ta dig upp till toppen. Är man ute efter en mer nervkittlande upplevelse så svänger man av precis nedanför berget och tar sig an någon av vandringslederna. Väl uppe på bergstoppen så kan du beställa smaskiga våfflor i Skulebergets toppstuga. Med en fantastisk utsikt blir just den kombinationen en svårslagen upplevelse.


3. Högakustenbron – Härnösand

Den välkända hängbron mellan Kramfors och Härnösand är en av Sveriges vackraste konstruktion och ett naturligt stopp längs E4:an. Stanna till vid Högakustenbrons rastplats vid norra brofästet och njut av den underbara utsikten av Ångermanälven. Glöm inte heller att besöka Hotell Höga Kusten där ni kan njuta av en god måltid innan ni fortsätter resan längs älven.


4. Bönan - Gävle

Precis innan E4:an passerar Gävle hittar du Bönan, en sommaridyllisk fiskeby, som ligger alldeles intill Östersjön. Orten präglas av sina röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier och för tankarna bort mot tv-serien Saltkråkan. Besök gärna Böna Café där ni kan njuta av nybryggt kaffe och färskt fikabröd i en harmonisk miljö. Testa även caféts alldeles egna Bönabulle med toner av havtorn eller Bönalimpa smaksatt med lingon.


5. Rullsand – Gävle

I närheten av där E4:an passerar Gävle hittar du Rullsand, det största havsbadet i hela Mellansverige. Den långgrunda och barnvänliga stranden är det ultimata stoppet för hela familjen under de varmaste sommardagarna. Är du sugen på att övernatta så finns det möjlighet till att campa eller parkera husvagnen intill vattnet. Vill ni bort från sol och bad så finns det även andra aktiviteter att prova, till exempel vandring på den 3,5 kilometer långa Billudden. För att ta sig till Rullsand svänger man av på avfarten vid Mehedeby och åker en sträcka som endast tar 25 minuter.

Fler nyheter