Nyheter Husvagn.se

Så mycket får din husvagn väga

Husvagn.se 2019-06-05

Det är många som köper husvagn på våren för att kunna njuta av den under sommaren. Ofta vill man ha en stor och lyxig husvagn med både ugn och gasolspis. Men många nya husvagnsägare är omedvetna om hur mycket deras fordon får väga för att de lagligt ska kunna köra med den.

Trafikpolisen Erling Arvidsson berättar i en artikel av SVT att många husvagnsägares okunskap kan leda till ett förlorat körkort. Det är nämligen många semestersugna svenskar som inte har koll på hur tungt fordon deras körkort är behörigt till.

– Det är inte kul om en småbarnsfamilj får lasta ur sakerna på parkeringsfickan halvvägs till Kolmården för att de lastat för tungt för ett B-kort, säger Erling Arvidsson.

När man köper husvagn är det därför viktigt att inte bara tänka på vad vikten är när man köper den, utan också på vad vikten kommer att vara efter du lastat in alla dina saker. Det är många som inte förstår att man får lasta mindre om man köper en större och tyngre vagn. Om du överstiger lastvikten med dubbelt så mycket som är tillåtet så kan du mista körkortet.

– Det går fort att komma upp i dubbla lastvikten om man har en större vagn, då blir det dryga böter och så kan vi ta körkortet direkt på vägkanten, förklarar Erling Arvidsson.

Vad är lastvikten för någon med B-körkort?

Har du ett B-körkort så får den totala vikten för bilen och husvagnen inte överstiga 3500 kilo. Sedan har både bilen och husvagnen individuella lastvikt begränsningar som också måste följas.

Till exempel så kan bilen ha 2000 kilo och husvagnen 3000 kilo som högst tillåtna lastvikt. Men detta innebär inte att du kan lasta båda till max. Totalvikten får aldrig överstiga 3500 kilo vilket innebär att du måste planera och fördela lastningen.

Klarar man inte sig på dessa 3500 kilona så får man istället utöka sitt körkort till ett B96. Då är man behörig att köra med en totalvikt på 4250 kilo.

Fler nyheter