Nyheter Husvagn.se

Fokus på bilbälte

Madelene Kristensson 2015-03-06

Under nästa vecka fokuserar Polismyndigheten lite extra på bilbälten. Då kommer det att utföras extra många kontroller av bälte på de svenska vägarna. Det meddelar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

Källa: Bild: Polisen

Enligt siffror från Trafikverket använder så många som 98 procent av landets bilförare bälte när de kör. Andelen vuxna passagerare i baksätet som använder bälte är olyckligt lägre med sina 85 procent. Dessutom skiljer användandet av bälte mellan landets regioner. I Kalmar, Västerbotten samt Värmland väljer drygt en av tio personer att inte använda bälte, vilket är mest i Sverige.

Missar du att spänna fast dig kan du bötas med 1 500 kronor. Som förare har du ansvar för att alla passagerare under 15 års ålder är fastspända. En förare som blir stoppad av polis med underåriga passagerare utan bälte kan böta 2 500 kronor. Dock är säkerhetsaspekten centralt i frågan om bälte.

- Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar och att bälta barn på rätt sätt är viktigt för deras säkerhet. Sverige är världsledande när det gäller barn i bil och det ska vi fortsätta vara, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.

Bälteskontroller utförs under hela nästa vecka, 9 mars - 15 mars, och är ett gemensamt initiativ för hela Europa.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.